Nyugat viheti a gázt, minden átlagos fogyasztó 181 ezret kap, háborús gazdaság jöhet


Gazdaság - 2022. július 29.
szerző: SH

orbanradioban2

Magyarországon lesz elég gáz és élelmiszer – állította Orbán Viktor a péntek reggeli, az állami rádióban tartott beszéde során. A miniszterelnök szerint októbertől Európában háborús gazdasági helyzet jöhet.

A miniszterelnök – aki korábban a gázszállításra vonatkozó 15 éves megállapodásról is beszélt, illetve leszögezte, hogy nem jön a választásokat követően adó- és energiaáremelés – azt mondta, lesz elég gáz Magyarországon a télen – hacsak nem viszik el a németek -, de ahol tudják, támogatják az alternatív fűtésre való átállást, ezért indul egy kályha és kazán program is.

A kétsávos energiaárakat rezsicsökkentésnek nevezve jelezte, az átlagos energiát elfogyasztók akár úgy is vehetik, hogy 181 ezer forint támogatást kapnak az államtól.

Az októbert tartom vízválasztónak, legközelebb döntéskényszerben október végén lesz a magyar gazdaságpolitika - fogalmazott beszédében a miniszterelnök hozzátéve, ha Brüsszel nem lép időben, októbertől háborús gazdálkodásra kell készülni.

Súlyos aszály van, a búza termésének negyede és az alföldi kukorica gyakorlatilag megsemmisült, a napraforgóval is gondok lesznek. Magyarország azonban élelmiszerből annyit termel, hogy nagyjából 20 millió embert tudunk ellátni, a termelés nagyrésze így is exportra megy. Beszédében azt is állította, hogy Magyarország élelmiszerrel való ellátása nincs veszélyben.