2021. április 13. kedd

Olvasónk szerint újra kellene forgatni A Tenkes kapitányát


Életmód - 2021. március 23.
szerző: SH

forgatas-kamera

Nagyon jó minősítést kapott A Tenkes kapitánya az IMDb oldalán is – mutat rá olvasónk a nemzetközi portál 8,1-es besorolására, amit 351 néző értékelt. Rövid levelében meglepő ötlettel áll elő.

Mint megjegyzi, a hatvanas években készült filmen számos generáció nőtt fel, humorával és mondanivalójával ma is megállja helyét, ám minősége és rendezése a mai elvárásoktól messze van. Mindemellett ráadásul fekete-fehér is, ezért jó ötlet lenne újraforgatni azt.

A Tenkes kapitányát 1963-ban készítették, a Magyar Televízió első saját gyártású sorozata volt. A kalandfilm széria 13 epizódból áll, melyek 25 percesek, de két másfél órás mozifilmet is vágtak belőlük. Örsi Ferenc forgatókönyvét Fejér Tamás rendezte vászonra Vujicsics Tihamér zenéjével, a sztoriból később ifjúsági regény is született.

A kitalált történet a Rákóczi-szabadságharc idején játszódik Siklós térségében. Eke Máté (Zenthe Ferenc) eleinte gerillaként küzd a labancok ellen, idővel azonban összefogja a szegényeket, akikkel a siklósi várat is sikerül elfoglalni, és kapitányként folytatja harcát. A sorozat humorának alapját az adja, hogy a németeket dilettánsként mutatja be.

A film kultuszát Siklós képviselő-testülete 2021-ben a helyi örökségek értéktárába választotta.