Önálló programok kellenek Baranya egyes térségeinek felzárkóztatásához


Gazdaság - 2023. november 7.
szerző: SH

baranya-varmegye-zaszlo

Baranya megye egyes térségei is azon területek közé tartozik, amely felzárkóztatásához önálló programok kellenek – utalt rá a területfejlesztésért felelős államtitkár.

Területfejlesztési alapot hoz létre a kormány a várostérségi és felzárkóztató fejlesztések megvalósítására. Pécsen 2024-ben területfejlesztési irodákat hoznak létre, a pénzalapot 2025-ben töltik fel hazai forrásból. Erre azért van szükség, mert a funkcionális várostérségek számára önálló fejlesztési programokra van szükség.

Mayer Gábor szerint egyes területek felzárkóztatásához önálló programok kellenek, mert az elmúlt tíz év jelentős gazdasági fejlődésével nem csökkentek a különbségek egyes térségek, illetve Budapest és a vidék között. A nagyvárosok nem húzzák az elmaradott térségeket, hanem elszívják a népességet.

Az ország elmúlt harmincéves vándorlási egyenlege a főváros agglomerációjában, Közép-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon pozitív, míg a megyeszékhelyek és a közepes városok népessége csökken. Magyarország jelentős része ugyanakkor városok funkcionális vonzáskörzetéhez tartozik – mutat rá.