Önállóan is beavatkozhatnak a palkonyai önkéntesek


Baranya - 2022. július 15.
szerző: SH

szentflorian-ote-palkonya

Július 14-e óta a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület július elseje óta hivatásos tűzoltók jelenléte nélkül is beavatkozhat. A palkonyai egyesület évi háromezer órányi készenlétet vállalt.

A Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület 2017-ben tizenegy taggal alakult meg. Létszámuk azóta folyamatosan nő, 2022-ben már negyvennyolc tagot számlálnak. A szaktevékenységet végző tűzoltók száma huszonnégy, ők tűzoltó alaptanfolyammal, tűzoltó szakmunkás, tűzoltó technikus, és szakmai felsőfokú képesítéssel rendelkeznek. Tűzoltás vezetésére hatan jogosultak. Az egyesület soraiban tizenkilenc ifjúsági tűzoltó is helyet foglal.

Az egyesület eszközparkja is folyamatosan bővül. Míg a megalakulás idején egy 2008-as évjáratú Peugeot Boxer műszaki mentővel rendelkeztek, mára ezen kívül már egy Volkswagen Amarok erdőtüzes gépkocsi, egy Iveco Magirus és Mercedes Benz gépjárműfecskendő is a járműpark része. Egyre több szakfelszerelésük és védőeszközük van, a szaktevékenységet végző egyesületi tagok mindegyike rendelkezik a szükséges védőfelszerelésekkel. 2018-ban a palkonyai önkormányzattól kapott épületben alakították ki székhelyüket, amelyet egy idén megnyert pályázatnak köszönhetően fel is újítottak. 2019-ben a Pannon Hőerőmű Zrt. jóvoltából kaptak a hőerőmű sportbarakkjának épületében egy telephelyet, valamint a létesítményen belül szerállást a gépjárműveiknek. Jelenleg a céljuk, hogy pályázati forrás felhasználásával új szertárat alakítsanak ki.

A palkonyai önkénteseknek 2018 novembere óta egyes kategóriájú együttműködési megállapodásuk van a siklósi hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. Június tizenhetedikén sikeres rendszerbeállító gyakorlatot teljesítettek. Vállalásuk szerint évi háromezer órában állnak készenlétben, hogy tizenöt percen belül segíteni induljanak hét településre – Pécs-kelet, Kozármisleny, Pécsudvard, Nagykozár, Egerág, Kisherend, Szemely – ha baj van. A Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület összesen százhatvan négyzetkilométeren több, mint harminchatezer ember biztonságáért felel. Az egyesület mindezek mellett 2017 óta tagja a Mecsek Mentőcsoportnak, amelyben főleg alapvető víz- és viharkár-elhárítási tevékenységet végez.