4557. január 25, kedd

Orbán: készen állunk a tömeges és gyors oltásokra


Itthon - 2021. január 3.
szerző: SH

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az országba – mondta Orbán Viktor az állami rádióban.

A kormányfő hangsúlyozta, jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként.

Kiemelte, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

A miniszterelnök a gazdaságról szólva kijelentette: a 2010 és a 2020 közötti évtized az elmúlt száz év legsikeresebb évtizede volt Magyarországnak, a következő tíz év pedig még jobb lehet. Úgy fogalmazott, nagy idők kapujában állunk, és az új évtizednek már az első éve is fantasztikus lehet, még akkor is, ha az első pár hónapja nyomorúságosnak tűnik is majd a korlátozások miatt.

 Hihetetlen gyorsasággal állunk majd emelkedő pályára: a világgazdaság is könnyen lehet, hogy korábban nem látott méretű növekedésnek indul, a magyarnak pedig még gyorsabbnak kell lennie. Leszögezte: olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amit ma még kevesen értenek.

Az már korábban kiderült, hogy az oltást sorrendben az egészségügyi dolgozók után a szociális szférában tevékenykedők, majd a kockázati csoportba tartozó idősek, a rendvédelmisek kapják. Őket követik a társbetegséggel küzdők, az ország ellátása szempontjából fontos intézményben dolgozók majd a többiek. Nem kap oltást az, aki fél éven belül koronavírusos volt.