2021. október 20. szerda

Orbán Viktor: minimálbér, adóvisszatérítés, fegyverpénz, hitelmoratórium


Gazdaság - 2021. szeptember 20.
szerző: 7800

ORBÁN Viktor

Gazdasági döntésekről is beszámolt Orbán Viktor hétfőn parlamenti beszédében. A miniszterelnök egyebek mellett azt is közölte, hogy tárgyalások folynak a jövőre 200 ezer forintra emelkedő minimálbérről.

A rászorulók kérhetik a hitelmoratórium meghosszabbítását. Ez a gyermeket nevelők, nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglalkoztatottak és a járvány alatt csökkenő jövedelemmel bíró családok, valamint egyes vállalkozások.

2022 február 15-ig visszatérítik a gyereket nevelő szülőknek a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót. Ennek felső határa az éves átlagbér felső adóhatára lesz.

Adóvisszatérítésben részesülnek a gyermeket nevelő vállalkozók is: az ekhosok az általuk befizetett személyi jövedelemadót, a katás adózók a befizetett általány negyedét kapják vissza, amennyiben gyermeket nevelnek – szögezte le Orbán Viktor, megjegyezve, mindez 1,9 millió szülő számára összesen 600 millió forintot jelent.

A nyugdíjasok ebben az évben újabb kiegészítést kapnak az infláció miatt. A nyugdíjprémium várható összege meg fogja haladni az 50 ezer forintot – ismertette a miniszterelnök.

Folytatják a 13. havi nyugdíj visszatérítését, jövő februárban már legalább kétheti nyugdíjat fizetnek ki minden magyar nyugdíjasnak.

2022 elején hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi dolgozók hivatásos tagjai.

2022 január elsejétől bevezetik a 25 év alatti dolgozók SZJA-mentességét.