Őrizetbe vették a tankerületi központ gazdasági vezetőjét


Itthon - 2024. április 11.
szerző: SH

bilincs-ujjnyom

A Nemzeti Védelmi Szolgálat kezdeményezett eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy tankerületi központ gazdasági vezetője ellen – közölte a rendőrség.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya vesztegetés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárásának adatai szerint az egyik fővárosi tankerületi központ gazdasági vezetője az általuk kiírt közbeszerzési eljárásokat úgy manipulálta, hogy azokon az előre kiválasztott vállalkozások nyerjenek, valamint a központ felügyelete alá tartozó intézmények kiadásainak igazolására fiktív számlákat állíttatott ki.

Hivatali helyzetével visszaélve a gazdasági vezető több tízmillió forinthoz juthatott így. De nem csak pénzt fogadott el, megfelelt a több mint kétmillió forint értékű Forma-1 belépő, vagy egy harmincmilliós luxusautó használati joga is.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói 2024. április 9-én az ügyben érintett tankerületi központban, valamint több vármegye rendőreinek bevonásával további 27 helyszínen egyszerre hajtottak végre különböző nyomozási cselekményeket A rendőrök iratokat, adathordozókat, több mint 63 millió forintot és külföldi fizetőeszközt foglaltak le, valamint két ingatlant zár alá vettek, mintegy 75 millió forint értékben.

A tankerületi központ gazdasági vezetőjét a budapesti nyomozók vesztegetés, vesztegetés elfogadása, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatását. Három vállalkozót szintén gyanúsítottként hallgattak ki, ők szabadlábon védekezhetnek. A gyanúsítottak köre az eljárás során bővülhet.