2022. május 29. vasárnap

Orosz rendfenntartók vonultak be Kazahsztánba


Nagyvilág - 2022. január 6.
szerző: SH

Tiltakozók elfoglalták és felgyújtották Almaty kormányépületét is.
Tiltakozók elfoglalták és felgyújtották Almaty kormányépületét is.

Csütörtök délelőtt orosz csapatok vonultak be a tüntetésektől lángokban álló Almatyba. A páncélosokkal érkező szövetséges haderő az őket behívó kazah elnök szerint addig marad ott, amíg csak szükséges.

Moszkva szerint kívülről szítják a napok óta tartó zavargásokat, ám ők elkötelezettek a béke fenntartásában, ezért – illetve a gyorsan romló belpolitikai helyzet miatt – rendfenntartó csapatokat kellett vezényelni a baráti Kazahsztán legnagyobb városába.

Kazahsztánban január 2-án törtek ki a halálos áldozatokat is követelő tüntetések, amikor az ország több pontján erőszakos tömegek kezdtek tiltakozni a cseppfolyósított gáz új ára ellen. A keleti országban ugyanis megszűnt a hatósági ár, és az üzemanyagként használt anyag ára többszörösére emelkedett. Kaszim-Zsomart Tokajev elnök kéthetes szükségállapotot rendelt el és segítséget kért a posztszovjet katonai szövetségtől, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől (KBSZSZ). A területen a teljes telekommunikációs infrastruktúrát blokkolták.