2022. július 01. péntek

Oroszok akarták ellopni a koronavírus ellenszerét


Tech/Tud - 2020. július 17.
szerző: SH

hackerff

Az Egyesült Királyság kiberbiztonsági központja, az NCSC bizonyosan állítja, hogy orosz kémszervezet szolgálatában álló hekkerek próbáltak betörni a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozó brit, amerikai és kanadai cégekhez.

Elfogadhatatlan, hogy az orosz titkosszolgálatok azokat támadják, akik a világjárvány megfékezésén dolgoznak – kommentálta Dominic Raab brit külügyminiszter.

A támadást a brit elhárítás mellett a kanadai biztonsági szolgálat mellett az amerikai belbiztonsági minisztérium és a kiberbiztonsági ügynökség is megerősítette.

A támadókat ahhoz az APT29 csoporthoz tartozó hekkerként azonosították, ami 2008 óta köthető az orosz kormányhoz és magukat Hercegeknek vagy Laza Maciknak nevezik.

Az amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA szerint a támadók szoftverhibát kihasználva vírusokat illetve adathalász emaileket küldtek. A vakcina fejlesztését nem sikerült meghiúsítani, de arról, hogy az arra irányuló törekvésben végül megszereztek-e adatokat, a The Guardiannak és a BBC-nek nyilatkozók közül senki sem mert beszélni.