2021. július 25. vasárnap

Ősbemutatóra készül a vár, a kapitány írta a szövegét


Életmód - 2020. július 30.
szerző: KT

siklosivar

Augusztus 14-én mutatják be a várban annak a rock-musicalnek a dalait, melynek szövegét Szentgyörgyváry Péter várkapitány írta. Az ősbemutatóra 14 dal érkezik számos neves művészt felsorakoztatva, Beleznay Edre narrációja mellett.

A Kinizsi, a nép fia című élőzenekaros zenei bemutató koncertjén Sasvári Sándor, Beleznay Endre, Rudán Joe, Götz Attila mellett Csengeri Attila, Györfi Anna, Kusnyér Anna és Hetesi Dániel mellett a Vivat Bacchus és a Voisingers is megszólal.

Már 2012-ben is felvetődött a megírásának ötlete, ugyanis nagyon kevés olyan rock-musical van Magyarországon, aminek a vége happy end – mondta Szentgyörgyváry Péter. A siklósi várkapitány emlékeztetett: Kinizsi Pálnak egy vesztes ütközete sem volt, így ebből a szempontból ez hálás feladatnak bizonyult. Mint rámutatott, Kinizsi meglehetősen kemény ember volt, de művében szerethető alaknak igyekeztek ábrázolni. A rock-musicalt szerzőtársával, a produkciós igazgatóként is jelen levő Balásy Szabolcs zeneszerzővel alkalmazták színpadra Horváth Krisztián hangszerelése mellett.

Kinizsinek, a kis molnárlegényből lett vezérnek a nagy magyar álom volt az élete – fogalmazott a szerző, aki amerikai párhuzamot vonva a nehéz jellemű Steve Jobs pályáját hozta példának, aki alulról kapaszkodva sokat ért el életében.

Szentgyörgyváry Péter a talán kevésbé szokványos műfaj megnevezésére mutatva elárulta: az eredeti, teljes mű prózai elemeit kötik össze azok a dalok, melyek most a siklósi várban bemutatásra kerülnek, így a történet vonulata magyarázatra szorul; ebben Beleznay Endre narrációja fog segíteni.

A teljes, igazság szerint Nagyvázsonyban őshonos darabot a tervek szerint jövőre mutatnák be a siklósi várban, a kapitány – jelenleg csupán vágya – szerint a várkert átadóján.

A Siklóson debütáló darab 14 dalában a magyarság mellett a humor is megtalálható, valamint kicsit hazabeszélve a bor is szerepet kapott benne.

A 20 órakor kezdődő produkció esőnapja augusztus 17. hétfő, jegyek elővételben a vár látogatóközpontjában és a pécsi vasutas művházban 2.500, a helyszínen 2.800 forintért válthatóak.