Öt dolog, amit megtehet a fagykár ellen


Itthon - 2022. november 8.
szerző: SH

vizora

Közelegnek az első fagyok, így nem árt a hétvégi ház, pince téliesítésére is gondolni. A fagykárok miatt bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni, célszerű megelőzni azokat.

Az elfagyást megelőző intézkedések elmulasztásából adódó költségek – úgy, mint a vízmérő javítása, pótlása, szerelése és hitelesítése – a felhasználót terhelik. A károk, a szolgáltatás helyreállítását és az elfolyt vízmennyiséget tekintve több tízezer, akár több százezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.

A vízmérő-elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Sajnos gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a vízmérő akna megfelelő szigetelésére, pedig néhány egyszerű lépéssel jelentős anyagi károk előzhetők meg.

A vízmérőelfagyás megelőzése érdekében javasolt tevékenységek leginkább az akna kialakításával kapcsolatban adódnak, de a nyaraló fagymentesítéséről sem szabad megfeledkezni.

      A vízmérőakna mennyezetére és az oldalfalaira is célszerű szigetelést helyezni, az aljzatot azonban szabadon kell hagyni. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből, így hungarocell mellett alkalmazható például rongy is.

      A lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni kell. Nem lehetnek hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén javasolt hőszigetelő anyaggal ellátni.

      A kertben lévő csapról sem szabad megfeledkezni, fontos, hogy a fagycsapot elzárjuk, a kutat megnyitva jól leszigeteljük.

      A nyaraló vagy pinceház tulajdonosok esetében az akna szigetelésén túl fontos a téli, használaton kívüli időszakra a főelzáró csapot – fagycsapot – valamint a vízóra előtti csapot elzárni, ha kell, szakember segítségével is.

      Javasolt a télen nem használt ingatlanok rendszeres időközönként történő ellenőrzése személyesen, vagy megbízott útján.