Parkoló kérdés – a Lidl és a Spar is válaszolt siklósi terveikről


Helyi hírek - 2023. március 27.
szerző: SH

lidl-nyil

Az elmúlt időszakban országszerte több nagy áruház is megszüntette a korlátlan ingyenes parkolást. A megyében történt változások után megkerestük a siklósi illetékességű láncokat, hogy várható-e ilyen szabályozás a helyi üzleteknél.

Az intézkedéseket rendre azért vezetik be, mert gyakran az áruházak ingyenes felületeit használják az autósok arra, hogy az övezetekben ne kelljen fizetni a parkolásért.

Korábban a Tesco és a Penny már jelezte lapunknak, hogy nem vezetnek be fizető parkolást Siklóson, most a Lidl és a Spar is hasonló jelzést küldött.

A Lidl Magyarország Baranyában csak a két pécsi – Siklósi úti és a Lázár Vilmos utcai – áruházánál tette díjkötelessé a parkolási rendszert, mely következtében a parkoló használata az első órában ingyenes, a második órában 1500 forint, majd a két órát meghaladó parkolás esetén az üzlet napi zárásáig 2500 forint díjat kell fizetni. Az áruházlánc a saját tulajdonát képező területen azzal a céllal alakította ki a parkolókat, hogy megkönnyítse a vásárlók parkolását, ezzel is kényelmesebbé téve a bevásárlásokat. A fizetőrendszer bevezetésének az oka, hogy a parkolókban hagyott, nem vásárlási céllal érkező gépjárművek ellehetetlenítik az áruházba érkező vásárlók számára a parkolást

A Spar közölte: nem tervezik fizetős parkolás bevezetését a siklósi áruház esetében. Az üzleteknél található parkolókat a vásárlóik kényelme érdekében tartják fent, akik vásárlási szándékkal érkeznek az áruházakhoz. Vállalatuk folyamatosan és külön-külön vizsgálja áruházait ebből a szempontból is és fizetős parkolást csak abban az esetben vezetnek be, amikor tömegesen jelennek meg autók – kizárólag parkolási céllal – áruházaink parkolóiban, akadályozva vevőinket a gördülékeny bevásárlásban.