Prosztata szűrővizsgálata


Életmód - 2023. december 1.
szerző: EFI

orvos-beteg

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák. Más daganatokhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra keletkezik.

Évek telhetnek el a daganat fejlődésében, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az időben diagnosztizált prosztatarák gyógyítható, vagy visszaszorítható.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata az alábbi két módon:

  • PSA-vizsgálat, amely vérvételből áll, mellyel a prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét meghatározzák
  • Rektális digitális vizsgálat, amely a prosztata végbélen át történő vizsgálata, amely egyszerű, rövid és fájdalmatlan vizsgálat, általában urológus szakorvos végzi.

Negyvenéves kor felett akkor is ajánlott évente elvégeztetni a szűrést, ha nincsenek tünetek, amelyek a prosztata megnagyobbodására vagy rosszindulatú elváltozására utalnának. A prosztata a húgyhólyag alatt helyezkedik el és körülveszi a húgyvezetéket, ezért megnagyobbodása, daganata akadályozhatja a vizelet áthaladását. Ha a sűrű vizelési inger mellett nem sikerül teljesen kiüríteni a hólyagot, a vizelet csak csordogál vagy cseppenként jön, akkor minél előbb urológus szakorvoshoz kell fordulni. Ugyancsak figyelmeztető jel, ha vizelés közben csípő, égető érzést, hidegrázást tapasztal a beteg.

A prosztata betegségeinek a kezdeti szakaszban viszonylag kevés a tünete, ezért kiemelten fontos a rendszeres szűrés. A prosztatarák a második leggyakrabban diagnosztizált ráktípus a férfiaknál, a korai felismerés pedig javítja a gyógyulás esélyét.

  • Fizikális vizsgálat: először az urológus szakorvos kikérdezi páciensét a húgy- és ivarrendszerrel kapcsolatos panaszairól, esetleges korábbi betegségeiről. A fizikális vizsgálat része az alhas áttapintása, a hólyag telítettségének megállapítása. A prosztata vizsgálata hasi vagy végbélen keresztül történő ultrahangvizsgálat segítségével történik. A beteg előrehajol vagy oldalán fekszik felhúzott lábakkal, az orvos megtapintja a prosztatát. A vizsgálat egyszerű és gyors, nem fájdalmas.
  • Az orvos a tapintás alapján következtet a prosztata méretére, és az esetlegesen fennálló betegségekre (BPH – azaz jóindulatú prosztata megnagyobbodás, krónikus prosztatagyulladás, prosztatarák). A diagnózishoz azonban vérvétel is elengedhetetlenül szükséges a PSA mennyiségének meghatározása céljából.
  • Ha magas az érték, akkor ez nemcsak megnagyobbodásra utalhat, hanem egyéb betegségekre is, gyulladásra, fertőzésesre, rákra. A PSA szintje tehát önmagában nem kellően informatív, a kapott értéket együtt kell értékelni egyéb tényezőkkel. Amennyiben a szűrés eredménye negatív, akkor nincs szükség további vizsgálatokra, csak tartósan fennálló panaszok esetén. Ha azonban további információk kellenek a diagnózishoz, akkor egyéb vizsgálatok elvégzését javasolhatja az urológus szakorvos. Az ultrahangos vizsgálatot végbélen keresztül végzik. A hasi ultrahangvizsgálat inkább a vesék és a húgyhólyag feltérképezésére nyújt lehetőséget.
  • A vizeletáramlás mérése: A prosztata jóindulatú megnagyobbodása gyakran okoz vizelési zavart, ilyenkor laboratóriumi vizeletvizsgálatra is szükség van, hogy kiszűrjék az esetleges gyulladásokat. Elvégezhető a vizeletáramlás-mérése is: a vizeletáramlás csökkenését a prosztata és a húgyhólyag vagy húgycső különféle betegségei okozhatják.
  • Az alsó húgyutak endoszkópos vizsgálata során egy vékony, hosszú eszközt vezetnek fel a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba, amelynek végén egy kamera van. Így az urológus szakorvos tájékozódni tud az alsó húgyutak állapotáról, betegségeiről. A módszer szövettani mintavételre is alkalmas.

A prosztatarák kezelése, többtényezős, fontos a beteg általános állapota, életkora, vagy a betegség előrehaladottságának mértéke. Ha a daganatot korai stádiumban diagnosztizálják és a daganat prosztatán belül helyezkedik el, a prosztata műtéti úton történő eltávolításától várható a teljes gyógyulás. Ilyenkor egészben veszik ki a prosztatát és az ondómirigyeket, illetve a környéki nyirokcsomók is eltávolításra kerülnek. A kezelési formák között a sugárterápia is fontos szerepet tölthet be. Megoldás lehet még a tesztoszteronszint csökkentése is. Ez megvalósítható injekciós vagy tablettás kezelés formájában. Minden esetben fontos a rendszeres kontrollvizsgálat.

A prosztatarák korai felismerés esetén a jól kezelhető, magas arányban gyógyulással járó betegségek közé tartozik, ezért a rendszeres urológiai vizsgálatokon való részvétel rendkívül nagyban növeli a gyógyulás esélyeit. Erre már a 45 év feletti férfiak figyelmét is érdemes felhívni.

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda