Rendezi a megörökölt problémát a városvezetés


Helyi hírek - 2021. május 12.
szerző: SH

bastya-munka

A várkertben zajló fejlesztések mellett a jó ideje hányatott sorsú gyűdi bástyára is figyelemmel van Siklós Város Önkormányzata – tájékoztatta a Siklós Híreket Riegl Gábor polgármester.

Az előzményekről szólva elmondta, az önkormányzat korábban statikai szakértővel elvégeztette a bástya felülvizsgálatát, amely vizsgálat a torony faszerkezetét életveszélyes állapotúnak minősítette, ez alapján az épület sérült fa szerkezeteit el kell bontani. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Magyar Állam nevében a bontáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást megadta.

Mivel az idén nyáron átadásra kerülő Zöldváras Zöldváros projekthelyszínhez kapcsolódó bástya tetőszerkezete közvetlenül is veszélyt jelent a kialakított parkolókat és a sétányt használókra, ezért az önkormányzat a vészhelyzet mielőbbi megszüntetésére törekedett.

A saját erős, még ebben a hónapban záruló munkálatok most kizárólag a fa szerkezetű tetőzet és a belső szintek fa deszkázatainak, elemeinek az elbontására vonatkoznak. A bástya és a kapcsolódó várfal felújítása – az örökségvédelmi hatósággal egyeztetett módon – a későbbiekben pályázati források bevonásával történhet meg – fűzte hozzá a városvezető.

 

Munkálatok a siklósi vár bástyájában