Megszüntették az üzemanyagárstopot


Gazdaság - 2022. december 6.
szerző: SH

Breaking News

 frissült  | Az Oroszországot érintő uniós szankciók hatásaira hivatkozva megszüntetik a 480 forintos üzemanyagárstopot – jelentette be kedd éjszaka Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hernádi Zsolt szerint Magyarország üzemanyagellátása veszélyben van, az ország importra szorul, ami a hatósági áras rendszerben nem lehetséges. Az elmúlt negyedévekben rekordnyereséget elkönyvelő olajvállalat vezetője úgy fogalmazott, a Mol eddig bírta.

A Mol-vezér szerint február 5-e után további mennyiségek – mintegy 10 százalék – hiányozni fognak az orosz szankciók miatt, amit a brüsszeli szankciók késleltetett hatásának hívott. (Az import kiesése jelenleg 30 százalék.) Hernádi jelezte: az import visszaállítása és a készletek feltöltése eltarthat 1 vagy 2 hónapig, a kis kutak ellátása viszonylag gyorsan helyreáll, de 1-2 hónapig eltart, mire normális stabilitás lesz.

Gulyás kérdésre válaszolva közölte, hogy a döntés azonnal, kedden 23 órakor lép hatályba. Az okokat részletezve kitért rá: ugyan Magyarország importálhat orosz olajat, de a többi országból származó és szükséges import a rájuk vonatkozó szankciók miatt drágul.