Riegl Gábor: a következő 5-6 évnek a vár fejlesztéséről kell szólnia


Életmód - 2023. november 19.
szerző: SH

riegl-tortelelmi-csaladok-piknik

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg vasárnap Siklóson a Történelmi Családok Piknikét. A siklósi vár és az önkormányzat támogatásával létrejött eseményre a történelmi falak közt került sor.

A találkozón Batthyány-Schmidt Margit a Perényi, Benyovszky és a Zichy család képviselőit köszönthette Prof. Dr. Hermann Róbert előadását megelőzően.

A mostani az első rendezvény Siklóson, amikor a vár történelmében meghatározó családok találkoznak – ismertette Riegl Gábor. Siklós polgármestere hozzátette, egy magasabb szintre emelt címerkiállítással és a találkozóval azt indítanák el, hogy a következő, 2-3 évente megrendezésre kerülő esemény visszatérő pontként szerepeljen Siklós, Harkány és Villány turisztikai rendezvénynaptárában.

A siklósi vár fejlesztéséről szólva megjegyezte: az évi átlagban százezres nagyságrendű látogatószám legalább megduplázáshoz az infrastrukturális felújításon túl arra is szükség van, hogy a fejlesztésekkel kilépjenek a vár falain kívülre. A két ütemben felvázolt fejlesztések kapcsán a következő 5-6 évnek a várról kell majd szólnia, az ehhez szükséges 6-7 milliárd forint pedig be kell, hogy épüljön a siklósi várba és környezetébe.

Riegl Gábor fiatalság és a művészeti ágak, a kultúra megszólítása, bevonása mellett emlékeztetett, hogy az első ütem a szálláshely fejlesztése, a vár belső struktúrájának átgondolása. A vár és a várkert néhány órán túl nem tud fél- egynapos elfoglaltságot adni az ide látogatónak, ami a második ütem célkitűzése.

A kultúra híd lehet mindenki között – fogalmazott Batthyány-Schmidt Margit. A Magyar Batthyány Alapítvány elnöke társadalmi innovációnak nevezve a történelmi családok találkozóját megjegyezte, a siklósi az ötödik piknik, melyet a társadalmi felelősségvállalás jegyében szerveztek meg.

Csakis gyökereinkre, értékeinkre építkezve erős identitással, összefogással, közös célokkal és üzenetekkel lehetünk hiteles alkotói jelenünknek – fogalmazott Batthyány-Schmidt Margit hozzátéve, erős kapaszkodónk a hit, a család, a nemzet, a föld és a közösség ötösfogata.