Riegl Gábor: Vida Dezső hazatért Siklósra


Életmód - 2022. november 29.
szerző: SH

vida-siklosi-var

Kedd délután a siklósi vár lovagtermében nyitották meg azt a kiállítást, mely alkalmával Vida Dezső művei is felkerültek a helyi művészek folyosójának falára.

Mindig ráébresztett bennünket a csodára – mondta Kovács Ferenc festőművész a tárlat megnyitóján. Egykori tanárára emlékezve hozzátette: Vida Dezső saját bevallás szerint nem akart naturalista lenni, de annyira sem akart elvonatkoztatni, hogy a közönsége ne értse meg. Ez jellemzi munkásságát is, hiszen minden festményén vannak realista elemek – még ha kicsit átalakítva is -, melyet mindenki megért. Vida Dezső nagyon kötődött a városhoz, a hegyhez, és minden élményt, ami felhalmozódott benne konstruktív módon fogalmazott meg a kiállított művekben: geometrikus elemekkel építette fel képeit, melyben mindig voltak valóságos elemek.

Siklósi művészek keltik életre a vár egyik legfrekventáltabb folyosóját – mutatott rá Szentgyörgyváry Péter a tematikus berendezésre. A várkapitány hozzátette, Istókovits Kálmán festményeivel szemben Vida Dezső kilenc műve került állandó helyére. Ha a tendencia megmarad, évi százezer látogató tekintheti meg az alkotásokat.

Nem elég kimondani, hogy Siklós számára fontosak az itt alkotó, meghatározó művészek, ennek tettekben is meg kell mutatkoznia – hangsúlyozta Riegl Gábor. A város polgármestere emlékeztetett, a közelmúltban egy munkacsoport választotta ki azt a 25 művet, melyet a város megvásárolt Vida Dezső hagyatékából. Hiánypótló dolgot indítottak el a művész életpályája egy részének bemutatásával, mely a siklósi művészek folyosóján nem csak a helyieknek számára vált méltó módon megismerhetővé. Azt gondolom, hogy itt a siklósi várban, ezen a helyszínen Vida Dezső hazaért – fogalmazott a polgármester.