Sikerrel lábalt ki a világjárvány okozta nehézségekből a hazai gombaszektor
A gombaszektort is kihívás elé állította a koronavírus-járvány, amelyből azonban sikerrel lábalt ki az ágazat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) piaci körképéből.
Míg 2020-ban az éves gombafogyasztás Magyarországon fejenként egy kilogramm volt, a járvány alatt és után ez a mennyiség 1,5-1,6 kilogrammra emelkedett. Ez azonban még így is elmarad a 3 kilogrammos európai és a 4 kilogrammos brit átlagtól.
A magyarországi gombatermés átlagosan 22-23 ezer tonna körül alakul évente: a szervezetek szerint termelés 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, 2-3 százalékát pedig a különlegesebb fajták adják.
Az országban megtermelt csiperkegomba mintegy 60 százalékát exportálják. A kivitel csaknem 75 százalékát friss gombaként szállítják a külpiacokra: Ausztria, Szlovénia Szlovákia, Románia irányába, a fennmaradó 25 százalék konzerv formájában jut el Olaszországba és Ausztriába. Laskagomba frissen főként a hazai, valamint a német, román piacra kerül.
A gomba intenzíven termeszthető, egy négyzetméter felületen akár 250-300 kilogramm gombát lehet előállítani. Ekkora mennyiség eléréséhez azonban komoly beruházásokra van szükség, egyebek mellett biztosítani kell a megfelelő klimatikus viszonyokat.
A kamara és a szakmaközi szervezet közleménye szerint a gomba igazi szuperélelmiszer, mivel amellett, hogy fehérjében gazdag, alacsony az energiatartalma, magas a víz- és élelmirost-tartalma, ráadásul kiemelkedően magas D-vitamin tartalommal bír.
A vásárlásnál elsődleges szempont a frissesség, a friss gomba kellemes illatú, roppantható, a kalapszéle ép. A gomba szobahőmérsékleten nagyon gyorsan veszít minőségéből, ezért vásárlás után mihamarabb fel kell dolgozni, vagy hűtőbe kell tenni, így 2-3 napig eltartható – hívja fel a figyelmet a NAK és a FruitVeB.