Újabb öt évre kvalifikálta magát a Mecsek Mentőcsoport


Baranya - 2023. október 16.
szerző: SH/OKF

pecs-ote-onkentes-mento

Az sikerrel teljesítette a kilenc baranyai önkéntes csoport azt a nemzeti újraminősítő gyakorlatot, mellyel újabb öt évig rendelkezésre állhatnak.

A különféle természeti és civilizációs, ember által okozott katasztrófák kezelése érdekében a polgári védelmi szakterületet folyamatosan fejleszteni kell. A katasztrófavédelem döntése értelmében a polgári védelmi szakterület 2012 óta olyan, önkéntességen alapuló rendszer felépítésén dolgozik, amely az ország teljes területén, rendkívül gyorsan reagálva tud beavatkozni katasztrófák esetén a lakosság védelme érdekében.

A gyors reagálás mellett e szervezetek fontos erénye a nagy helyismeret. Az önkéntesen szerveződő mentőszervezetek segítenek árvíz vagy viharok idején, de különleges kiképzéssel, speciális technikai eszközökkel és képességekkel is bírnak, mentenek romok alól, de akár alpin- vagy búvártechnikával is felkutatják az eltűnteket.

A Mecsek Mentőcsoport tehát a baranyai hivatásos egységeket kiegészítve fokozza a megye önmentőképességét, és az önkéntesek a térség veszélyeztetettségének megfelelő tájékozottságukkal, szabadidejüket feláldozva, akár önállóan is végrehajthatnak mentési feladatokat. Ehhez azonban időről időre minősítő gyakorlatokon kell megfelelniük és számot adniuk képességeikről.

Erre került sor az elmúlt két napban, október 13-án és 14-én, amikor a Mecsek Mentőcsoport tagszervezetei, vagyis a Határszél Polgárőr Önkéntes Tűzoltó Speciális Kutató-Mentő Egyesület, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület, a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület, a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata Pécsi Szervezete, Villány Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete, a Mohácsi Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezete, valamint a Baranya Megyei Polgári Védelmi Szövetség vettek részt a gyakorlaton.

A Mecsek Mentőcsoport tagszervezetei képességeik alapján a meghatározott mentési feladatokat önállóan is és közösen is végrehajtották. A feladatok között légi és földi felderítés, személymentés és keresés, kötéltechnikai beavatkozások – magasból és mélyből mentés -, valamint falak, födémek áttörése és romkutatás is voltak, így a kétnapos gyakorlat során rengeteg kihívással találták szembe magukat önkénteseink. Elismerésként a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója minősítő oklevelet állított ki részükre.