Siklós díszpolgára címet adományoztak Szentgyörgyváry Tamásnak


Helyi hírek - 2024. április 12.
szerző: SH

szentgyorgyvari-tamas

A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával csütörtök délután kiosztották a városi kitüntetéseket és elismeréseket. Siklós Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott Szentgyörgyváry Tamásnak.

Szentgyörgyváry Tamás 1956. január 29-én született ifjabb Szentgyörgyváry Károly és Reinhardt Gabriella negyedik gyermekeként. A gimnázium elvégzése után 1974-ben kezdte el a fényképész szakiskolát. 1976. júniusában, édesapja halála után egy nappal tette le a fényképész-vizsgát. Attól kezdve édesanyjával együtt vitte az üzletet, ami ’82-ben, édesanyja nyugdíjba lépésével került át a nevére.

Tamás végtelenül büszke családjára: mind felmenőire és mind a gyermekeire, unokáira is, feleségére Katira, bármikor szívesen mesél róluk.

Szentgyörgyváry Tamás 1980-ban nősült meg. Népes családot kapott a Jóistentől, 4 lánya és 5 fia született. Közülük ketten is a fényképész pályát választották, de nem helyben. Kristóf Londonban él, berobbant a filmes szakmába, kisebb-nagyobb produkciókban világít. Ambrus Budapesten dolgozik, mint reklám- és divatfotós. Albert fia 2021-ben vehette át Siklós Város Gyémánt díját, mint kiváló fuvolista.

Idősebb Szentgyörgyváry Károly 1910. szeptemberében költözött feleségével Szigetvárról Siklósra. Ez a dátum tekinthető a cég alapításának. Az első műtermet a Pécsi utca 20. szám alatt bérelték, a mai Felszabadulás utcában a City Cafe melletti házban. Ez egy emeleti, üvegtetős helyiség volt. Sokan próbálták lebeszélni, mert az előző mesterek mindegyike tönkrement. De ő kinyitott, és kitette a kirakatba a Bécsben készített fotóit.

Becsületes, kitartó munkával bebizonyította, hogy valóban remek képeket tud készíteni. Tamás becsületét, kitartó és minőségi munkáját már nagyapja génjeiből is örökölte.

Tamás nagyapjának három lánya és egy fia született. A fiú, ifj. Szentgyörgyváry Károly az édesapja nyomdokaiba lépett.

A második világháború előtti időben Siklósnak más volt a hangulata, mindenki ismert mindenkit. Reinhardt Mihály műszaki üzletébe sok más mellett fotócikkeket is árult, így természetes volt a két család kapcsolata. 1944-ben ifj. Szentgyörgyváry Károly feleségül vette Reinhardt Gabriellát. Ő volt a mi Gabi nénink, Tamás édesanyja. Három hónap házasság után az ifjú férjet elvitték katonának, majd szovjet hadifogoly lett. Közben megszületett első gyermekük. A férj fogsága alatt idősebb Szentgyörgyváry Károly meghalt. A fiatalasszony 10 év gyakorlat után megkapta a hivatalos írást, hivatásos fényképész lett.

1948 nyarán ifj. Szentgyörgyváry Károly hazatért a hadifogságból, majd ezt követően megszerezte a mestervizsgát, és ő vezette a fényképészetet. 1958-ban a bérelt üzlet helyett a Mária utca 6-ban alakítottak ki egy műteremet, ami a mai napig is a cég székhelye.

A fényképészet technikája az évek során rengeteget változott. Tamás nagyapja áram nélküli, üvegtetős műteremben a napfényt használta világításnak, a megvilágítást és az előírási időt imával mérte – Üdvözlégy és Miatyánk elmondásának hosszával. Tamás édesapja már reflektorokkal világított. Ekkor még üveglemez volt a negatív, amit a háború után felváltott a celluloid. Mindezt fekete-fehéren, ha valaki színes képet kért, azt kifestették. A hetvenes évek végétől színes negatívra is történt fényképezés. A reflektorokat a praktikus vakuk váltották föl, így nem kellett a fotóalanynak hosszú perceket a több ezer wattos lámpa fényénél izzadva, mozdulatlan pózban eltölteni. A legnagyobb változás 2004-ben történt, amikor az analóg fényképezésről áttért a digitálisra.

2014. augusztus 20-án az önkormányzat által alapított Batthyány Kázmér Emlékérem Siklós Városáért-kitüntető díjat vehette át a Szentgyörgyváry család, akik gazdasági, szakmai, közösségi munkájukkal, példaértékű családi életükkel méltán vívták ki a városi kitüntető címet. A család minta és példakép az egész város számára.

A Szentgyörgyváry Fényképészet egyedülálló intézménnyé vált a városban. Az itt készült fotókat minden család féltve őrizi otthonában generációkon keresztül. A Szentgyörgyváry Fényképészet megszakítás nélkül, immár 114 éve városunk büszkesége. Fennmaradása köszönhető szaktudásuknak, szorgalmuknak és a vendégek iránti tiszteletüknek. Ezen indokokkal 2022-ben bekerült a Siklósi Helyi Értéktárba.

Szentgyörgyváry Tamás neve határokon innen és túl is ismert, munkáját mindenhol elismerik és csodálják. Fáradhatatlanul szinte dolgozik minden nap, bár 2020 óta hivatalosan is nyugdíjas- de ezt egyáltalán nem gondolnánk róla. Biztos pillére a katolikus egyháznak is, hitében megingathatatlan. Önzetlen segítőkészségéről, precizitásáról nap, mint nap tanúbizonyságot tesz.

A díj átvételekor családja, felesége és a képviselő-testület számára mondott köszönetében kifejezte, hogy megtiszteltetés számára a város díszpolgárai közé tartozni, mely feladathoz Siklóshoz méltó módon igyekszik felnőni.