2021. január 20, szerda

Letették a várkert fejlesztésének alapkövét


Helyi hírek - 2020. augusztus 10.
szerző: SH

alapko-all

Hétfő délután letették a siklósi várkert környezettudatos és fenntartható fejlesztését célzó, TOP projekt keretében megvalósuló Zöldváras Zöldváros projekt alapkövét.

A projekt egyes elemei csak az első lépései a város fejlődésének – mondta Riegl Gábor az ünnepélyes alkalmon. Siklós polgármestere a várfal nyitását emblematikus elemnek nevezve kifejtette, hogy a belváros újabb kapcsolódási pontjával és szolgáltatásokkal nem csak az ide érkező turistáknak, hanem a siklósiaknak is igyekeznek olyan lehetőséget teremteni, mely révén ismét bekerült a Siklós vérkeringésébe a legnagyobb zöld felület.

Az előző képviselő-testület érdemét is kiemelve jelezte: ez a projekt már nem ugyanaz a fejlesztés, amit a korábban megálmodtak; műszaki tartalma mellett forrásoldalon is komoly változtatásokat kellett eszközölni rajta, annak érdekében, hogy meg tudják menteni. Riegl Gábor emlékeztetett arra is, hogy korábban 350 millió forintos támogatást nyert a város a várkert megújítására, melyhez most 16 millió forintos önerőt és közel 30 milliós állami támogatást kellett hozzátenni, amiben a térség országgyűlési képviselőjének is vitathatatlan érdeme van.

Ha a mostani fejlesztés befejeződik, megtettük az első lépést abban, hogy egy sok évtizedes álmot megvalósítsunk – mondta Nagy Csaba. Az országgyűlési képviselő elismerésének hangot adva jelezte, nagy lépésnek tartja, hogy Siklós mind a várkert, mind a most elkezdett körforgalom vonatkozásában tudja vállalni az önrészt, hiszen a járványhelyzet miatt minden önkormányzat jóval kevesebb pénzből kénytelen gazdálkodni.

A képviselő a jövő fejlesztéseiben rejlő első feladatokat a koncepciótervek elkészítésével párhuzamosan a források megteremtésében jelölte meg. Mint fogalmazott, a vár előző fejlesztési körében kevésbé sikerült kivitelezési formátumok megszüntetése a vár üzemeltetésének előfeltétele.

Nagy Csaba példa értékűként említette a kivitelező Bern Expert Kft. szerepvállalását és a lehetőséget, hogy helyi cég, helyi munkaerővel nyerhette el a 2021 március végéig tartó munkálatok végzésének jogát.