Siklósi és villányi születésű, Auschwitzben elhunyt festők képeiből rendeznek kiállítást


Életmód - 2024. július 5.
szerző: SH

ecsetek

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából az Auschwitzban mártírhalált halt négy festőművész: a siklósi születésű Károly Ernő, a villányi Kellermann Emil, valamint a pécsi Király Lajos és Roder Judit műveiből nyílik kiállítás a JPM Modern Magyar Képtárában Pécsen.

Károly Ernő Siklóson született 1892-ben. Középiskolái elvégzése után négy évig a Mintarajziskolán tanult. Először a Nemzeti Szalonban, az Ifjú Művészek Egyesületének kiállításán állított ki képeket, aztán a Műcsarnokban figurális képeket. Később megfordult Albániában, Boszniában és Hollandiában, ahol tájképeket, gettórészleteket és figurális képeket festett – idézi fel a múzeum.

Auschwitzban hunyt el 1944-ben, képei és életének egyéb dokumentumai az 1946-os posztumusz kiállítás után – néhány festmény kivételével – megsemmisültek vagy kallódnak. Míg a 2014-ben rendezett kiállításon csak két festménye volt ismert, néhány évvel ezelőtt öt festménye, köztük egy önarcképe, a Németországban élő Fischer Péter adományaként került a Pécsi Zsidó Hitközség tulajdonába.

Kellermann Emil Villányban született 1896. január 28-án. A Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetemen 1924. május 19-én avatták orvossá. 1924-1932 között a pécsi belgyógyászati klinikán volt gyakornok, majd tanársegéd. Később Dorogon, a Szent Borbála bányakórházban dolgozott, majd Tatán és ismét Pécsett. Orvosi munkája mellett autodidakta festőként rendszeres kiállítóként szerepelt a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának kiállításain. Országosan ismert – Fülep Lajos, Elek Artúr és Kállai Ernő elismerő támogatásával – az 1943-ban, a korszakban nagyon jelentős intézményben, a budapesti Tamás Galériában nyílt önálló kiállításával lett.

A kiállításhoz készült katalógus előszavát Kállai Ernő írta. 1944-ben Pécsről deportálták feleségével, dr. Fehér Idával és két középiskolás gyermekükkel Kellermann Istvánnal és Kellermann Katalinnal. Mindannyian Auschwitzban haltak meg 1944-ben. Az 1946-os posztumusz kiállítás után Kellermann Emil megmaradt művei Martyn Ferenc közbenjárásával a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményébe kerültek.

Király Lajos (Pécs, 1921. március 27. – Auschwitz, 1944) a vidéki zsidóság deportálásának megkezdésekor Budapesten, apjánál tartózkodott, a híreket hallva hazautazott Pécsre. Anyjával és nővérével együtt deportálták.

Roder Judit (Pécs, 1920. július 29. – Auschwitz, 1944) tehetséges fiatal művészként többször szerepelt a Pécsi Képzőművészek és Műbarátok Társaságának csoportos kiállításain. 1944-ben a pécsi gettóból férjével, szüleivel és nővérével együtt deportálták.

A festők kiállításának megnyitójára július 5-én péntek 16 órakor kerül sor a JPM Modern Magyar Képtárában Pécsen, a Papnövelde utca 5. szám alatt.