Ősbemutató, bornapok és várfesztivál is jön Siklósra az idei nyáron


Helyi hírek - 2020. július 10.
szerző: SH

var-sajttaj-turizmus

Augusztus közepén a vár, augusztus utolsó hetében pedig a gasztronómia kapja a főszerepet Siklóson, míg a Várudvari esték sorozata már júliusban indul – derült ki a péntek délelőtti, várban tartott sajtótájékoztatón.

Az önkormányzat közel tízmillió forintos támogatást nyújtott ahhoz, hogy a vár túlélje a koronavírus-járvány jelentette időszakot – jegyezte meg Siklós polgármestere az önkormányzat turizmushoz való hozzájárulására mutatva.

Nem szabad a szezont elengedni úgy, hogy ne legyenek rendezvények Siklós városában – fogalmazott Riegl Gábor. Leszögezte: a Siklósi Várfesztivált a lehetőségekhez igazodva mindenképp meg fogják szervezni, és a szerepvállalók egyetértésével egy olyan többnapos rendezvény is érkezik, ami a gasztronómiához és a borhoz kapcsolódóan a helyi termékek vonatkozásában mutatja be, mi érhető el Siklós városában és a térségben.

Riegl Gábor kiemelte, hogy a Zöld város projekt hamarosan kezdődő építkezései miatt júliusban a Gyűdi bástya vonalától a Batthyány Kázmér utcáig lezárásra kerül a várkert, ezért a rendezvényeket a belső udvarban vagy a várfal melletti területen tartják meg. Az építkezésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy olyan élményelemeket is elhelyeznének, mellyel a turistákat és a családokat több ideig tartanák a várkertben.

Közel húszezren látogatták meg az immáron valamennyi szolgáltatásával üzemelő várat annak újranyitása óta – jelentette Szentgyörgyváry Péter. A Siklósi Várszínház NKft. ügyvezetője a programokkal kapcsolatban kiemelte, többek közt Siklósra jön Dj. Dominique, Szűcs Judit, Csonka András, de itt lesz a legutóbbi X-Faktor második helyezettje Vanek Andor is, akik az augusztus 15-én és 16-án megrendezésre kerülő Várfesztivál sztárjai lesznek.

Az augusztus 28-i ingyenes Eszencia fesztivál elsősorban a helyiekre épül, ezért olyan helyi fellépőket is felsorakoztatnak, mint a Dolce Hegedűegyüttes, a Tenkes vegyeskar, a siklósi fúvósok és a Harkányi Big Band. A fellépők sorában lesz Korda György és Balázs Klári, valamint Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar is.

Ugyanezen a hétvégén, augusztus 29-én és 30-án a szüreté a főszerep; a bornapokra valamennyi siklósi borászt meghívnák. Fellép a Swing Ladies, a The Minds, Tóth Vera és a Bon Bon, de az artista Rippel fivérek is tartanak egy bemutatót. A nyár utolsó vasárnapja a családoké, ekkor a gyermekprogramokon lesz a hangsúly.

A nyár hátralévő heteit végigkísérő Várudvari estékkel kapcsolatban Szentgyörgyváry Péter ismertette, július 17-én Dombóvári István stand-up estjét augusztus 7-én operett követi Oszvald Marikával. Augusztus 14-én Kinizsi, a nép fia című rockmusical zenei ősbemutatója zárja a sorozatot számos nagy szereplőt felsorakoztatva.

A várkapitány a rendezvények sorában kiemelte az augusztus elsején megnyíló Siklósi Szalont, mely huszonötödik alkalommal mutatja be több mint félszáz művész munkáit, míg a Dolce Hegedűegyüttes szeptember 26-án jubileumi koncerttel ünnepli megalakulásának évfordulóját.

Balázsné Kréth Ibolya az önkormányzat projektmenedzsere, a Siklósi Turisztikai Egyesület titkára a szomszédos országokkal való kapcsolatok mellett szót ejtett a szeptember 12-ére datált Gördülő dűlőkről, mely az aktív turizmus, a kerékpározás iránt érdeklődőket szólítja meg.

Az eseményen bemutatták Hirdi Barbarát, aki a Turisztikai egyesületben betöltött munkaköre után ezentúl az önkormányzat kötelékében látja el hasonló területen kapott feladatait.