2022. január 22. szombat

Siklóson már hetek óta E10-es benzint tankol


Helyi hírek - 2019. december 30.
szerző: SH

95benzine10

Szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. Siklóson már december eleje óta tankolhat új összetételű üzemanyagot.

A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya egy 2011-es eu-s ajánlást követve legalább 6,1 százalék lesz január elsejétől. A dízelhez kevert biodízel minimális aránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A prémium minőségű benzinekre a szabály nem vonatkozik.

Siklóson a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a januártól életbe lépő előírásoknak. A benzinkúton ennek megfelelően már a matricákat is kicserélték, a 95-ös benzint E10-es matrica jelzi a korábbi E5-ös helyett. A prémium üzemanyagok összetétele jövőre sem változik, azok a töltőin továbbra is E5 jelzés található.

Az új összetételű üzemanyag – azon túl, hogy jelentősebb minőségromlás nélkül csak néhány hónapig tárolható – néhány régebbi autó egyes alkatrészeit károsíthatja. Azt, hogy az ön járművére káros hatással van-e, ezen az oldalon leellenőrizheti.