Siklósra is érkezik az Európai Bordalfesztivál


Életmód - 2023. szeptember 19.
szerző: SH

borospohar

Idén 30 éve, hogy az Európában egyedülálló fesztiválon összegyűlnek szeptember utolsó hétvégéjén Európa legjobb bordal énekesei, hogy a nemes nedűt dicsérő dallamoktól legyen hangos Pécs és a Villányi borvidék.

A jubileumi rendezvényt színesíti a fiatal korosztályt megszólító, első alkalommal megredenzett Bordalnok Énekverseny is.

A XXVII. Európai Bordalfesztivál keretében a házigazda Bartók Béla Férfikar mellett fellép a Boghese e Ammentos Szardíniáról, a Mercury-Order Choir Svédországból, a Danubius Octet Singers Szlovákiából, a Vocal group DOMEN Szlovéniából, a Pécsi Szimfonietta, a Zengő Együttes, a Misina Néptáncegyüttes, a Somogy Zenekar, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvószenekar. A fesztivál sztárvendégei Miklósa Erika szoprán és Horváth István tenor énekes.

A háromnapos fesztivál első napján, szeptember 22-én a Villányi Borvidék fogadja a fellépőket, a megnyitóra 17 órától a Jammertal Pince Lovagtermében kerül sor. 18 órától felvonulás indul a villányi pincesoron a fesztivál együtteseivel, akik ezt követően pincekoncerteket tartanak.

Szombaton nagyszabású gálakoncerten hallhatja a pécsi közönség a résztvevő együtteseket, amelynek helyszíne a Kodály Központ lesz. A koncert első felében a fesztivál fellépői szórakoztatják bordalokkal a közönséget, valamint az I. Bordalnok Énekverseny győztesei, majd a koncert második a Pécsi Szimfonietta önálló produkciója következik, melyet a Bartók Béla Férfikar és az egyesített férfikarok és a zenekar közös műsora zár. A gálakoncertet megelőzően a XII. Villányi Prémium Bormustra színesíti a nagyszabású rendezvény programját. A Kodály Központ aulájában idén 14 villányi pincészet prezentálja legkiválóbb borait.

A fesztivál zárónapjának délelőttjén a Villány-Siklósi Borút településein adnak koncerteket a résztvevők, majd délután a pécsi Széchenyi téren a Bor és Dal Ünnepén, Szüreti felvonulással borkóstolással és a Népek bordalai és táncai rendezvénnyel zárják a programsorozatot.

A siklósi várba szeptember 24-én – vasárnap – 11 órától Boghese e Ammentos érkezik Szardíniáról.