Szabad az ingázás Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába, a horvát hazatérésért még karantén jár


Nagyvilág - 2020. június 5.
szerző: SH

horattabla

Hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek be péntektől Magyarországra az osztrák, cseh és szlovák állampolgárok, valamint az ezekből az országokból érkező magyarok.

Péntek reggel lépett hatályba az Ausztriából, Csehországból és Szlovákiából történő határátlépésről szóló kormányrendelet, mely értelmében Ausztria, Csehország és Szlovákia állampolgárai, valamint az ezekből az országokból érkező magyar állampolgárok is hatósági házi karantén elrendelésre nélkül léphetnek be Magyarország területére.

A magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik az Európai Gazdasági Térség minden olyan állampolgára is, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt állandó tartózkodási kártyával igazolja.

Az egyik legfőbb külföldi turistacélpontnak számító Horvátországba is gond nélkül ki lehet utazni, de továbbra is az általános szabályok vonatkoznak az onnan belépő magyarokra; itthon egészségügyi szűrésnek vetik őket alá, fertőzésgyanú esetén kijelölt karanténba, anélkül 14 napos hatósági házi karanténba kerülnek.