Szakértő: egyszerűbb kideríthetetlen bombariadót telefonálni, mint titokban szellenteni a buszon


Tech/Tud - 2022. június 24.
szerző: SH

telefon-torott

A mindennapos bombariadók korát éljük. Rendezvényeket, rendezvénytereket, áruházakat vagy épp buszmegállókat ürítenek ki napi vagy heti rendszerességgel, ám az elkövető kiléte mindig rejtély marad.

Az elmúlt időszakban számos koncerten, rendezvényen és intézményben volt bombariadó. Az események helyszínét mindig, minden esetben ki kell üríteni, mérlegelésre nincs lehetőség, az elkövető pedig szinte sosincs meg. Annak jártunk utána, miért van ez így.

A bombariadót legtöbbször telefonon jelentik. A rendőrségnek nincs lehetősége a filmekben látható hanganalízis lefuttatására, ugyanis ilyen általános eszköze nemhogy nincs, de nem is áll rendelkezésre hangminta a lakosságtól, erre a magyar jogrendszer sem ad lehetőséget – mondta a lapunk által megkérdezett adatvédelmi szakértő.

A segélykérő központot hívók telefonszáma minden esetben látszik, ám a hatóságok dolgát is ellehetetlenítheti, hogy a 112-es segélyhívó számot SIM-kártya nélkül is lehet hívni – tette hozzá, megjegyezve, számos utcai fülke is kiváló helyszínéül szolgál a hasonló műveletnek, ha a telefonáló előtte alaposan körbenéz, hogy közvetlenül veszi-e térfigyelő kamera.

A bombariadót telefonáló szándéka legtöbbször ártalmatlan: egy részük csak jó poénnak tartja, hogy ezreket küld utcára néhány mondattal, mások a sötét neten licitálnak egymásra, hogy mekkora létesítményt üríttettek ki vagy hány embert küldtek ki az utcára. Az sem példa nélküli, hogy a legnagyobb rendezvényeket megszakító telefonálók sehol sem fedik fel magukat.

A legfélelmetesebb bombariadók azok, amelyek nem csak a tényt közlik, hanem az állítólagos robbantás politikai vagy etnikai okát is megjelölik. A hatóságoknak egyébként nincs mérlegelési jogköre, minden esetben át kell vizsgálni a helyszínt. Ez alól az előzetes bombakutatás sem ad felmentést egy rendezvény alkalmával, az ugyanis csak azt biztosítja, hogy a lezárt, majd vélhetően őrzött területre előzőleg nem vittek be bombát.

 0-24h Ha ön is részese egy bombariadónak, értesítse szerkesztőségünket. Elektronikus levelét az info@siklosihirek.hu címen várjuk. Adatait minden esetben bizalmasan kezeljük. Névtelen üzenetet ezen az oldalon küldhet. Ha tud, csatoljon fényképet is!