Szentgyörgyváry Albert kapta a Siklósi Gyémánt Díjat


Életmód - 2021. december 12.
szerző: SH

szentgyorgyvari-albert-gyemant

Siklós Város Önkormányzata Siklósi Gyémánt Díjjal tüntette ki Szentgyörgyváry Albertet fuvolaművészt. Az elismerést a vasárnap esti gálán a városvezetők nyújtották át a zenésznek.

Szentgyörgyváry Albert óvodásként kezdett fuvolázni, rendkívüli tehetsége már egészen pici korában megmutatkozott. Néhány év fuvolatanulás elteltével színpadra állhatott. Ekkor már olyan zenei intuíció mutatkozott nála, és olyan művészi megnyilvánulásai voltak, hogy nem volt kétségem afelől, hogy zenei pálya felé kezdjem terelni.

Adottságai és kiugró zenei intelligenciája mellett átlagos gyakorlással szinte korlátok nélkül képes olyan zenei és mechanikai stabilitást szerezni, amellyel kimagasló eredményeket érhet el. Képes volt megérteni, ráérezni olyan zenei dolgokra, amelyek korát meghaladó érett zenei hozzáértést igényeltek.

Rengeteg hazai és nemzetközi versenyen, kurzuson vett részt, ahol kiemelkedő tehetségével, megnyerő fuvolajátékával, sugárzó személyiségével szinte minden zsűritagot levett a lábáról. A legtöbb versenyről előkelő díjjal tért haza, ami egy idő után nem volt meglepő, hiszen minden szakmabeli számára egyértelmű volt különleges tehetsége. Hihetetlen zenei képességekkel, könnyed technikai játékmóddal rendelkezik, tehetségének rendkívüliségét számos neves szakember alátámasztotta. Hangszerspecifikus képességei teljes mértékben adottak, hangszeres játéka szélsőséges és igen mély zenei hatással bír. Játékmódját sokszínű, árnyalt fuvolahang, briliáns hangszertechnika jellemzi, valamint az általa előadott műveket korhű stílusjegyekkel ellátott tökéletes zeneiséggel valósítja meg és formálja saját egyéniségére.

Zenei előadásmódja egyértelműen tükrözi személyiségét. Színpadi jelenléte óriási hatást gyakorol a hallgatóra, az előadandó műtől függően kifinomult érzékenységgel, vagy éppen óriási hatással képes megvalósítani az aktuális darabot.

A hangszer klasszikus hangzáslehetőségeinek maximális kihasználtsága Albert fuvolázásában egyértelműen megmutatkozik. Egyedi hangminősége önmagában is élményt nyújt, fuvolahangjának szubsztanciája természetes hangképzésen alapul, melyen keresztül zenei hajlékonyságot, és drámai hatást is kiválóan képes közölni.

Albert egyik legnagyobb erőssége nem más, mint ösztönös zenei megnyilvánulása, melyet professzionális szintű hangszerjáték kísér, hiszen fuvolatechnikája, muzikalitása és fuvolahangja egymással összefüggően tökéletes egységet alkot.