Szombaton érdemes felnézni az égre, jön az év legnagyobb csillaghullása!


Tech/Tud - 2023. augusztus 7.
szerző: 7800

hullocsillag

Augusztus 12-én érdemes lesz feltekinteni az égre, ekkor éri el maximumát az égboltunkon nyomot hagyó perseidák meteorjainak száma. Tiszta égbolt esetén akár 50-60 fénycsíkot is láthatunk óránként.

A csillagos éjszakák mindig is az emberi képzelet csodálatát keltették. Azonban vannak különleges pillanatok, amikor az égbolt még varázslatosabbá válik, és az égből szálló meteorszórások által a földi látványosságok egyedivé válnak. Az egyik ilyen rendkívüli esemény a persediák meteorraj érkezése.

A persediák meteorraj egy éves jelenség, amikor a Föld keresztülsuhan a Swift-Tuttle üstökös által hagyott csillagpor és apró sziklarészecskék felhőjén. A látványos meteorraj a Perszeusz csillagképből ered, ahonnan a nevét kapta. Az ősi kultúrák is megfigyelték és megörökítették ezeket a jelenségeket, és a mai napig népszerűek a csillagnézők és fotósok körében.

A meteorraj egy hónapon át nyújt élvezetet a tiszta égbolt alatt időzőknek, de a legjobb időpont a megfigyeléséhez általában augusztus 11-13 között van, amikor a meteorok száma a maximumra emelkedik. Ahhoz, hogy minél több csillagközi látványosságot élvezhessünk, érdemes sötét és távoli helyet választani a városi fényektől.

A persediák meteorraj megfigyelése emlékeztet minket arra, milyen kicsi vagyunk az univerzumban, és az égi tűzijáték megteremti az ember és a természet közötti különleges kapcsolatot. Ez a csodálatos égi esemény mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy vegyük észre az égbolt szépségét, és jobban megértsük az univerzum titkait.