Szórják a büntetést – sorvezetőt kaptak a rendőrök a drónos szabálysértésekhez


Tech/Tud - 2021. július 24.
szerző: SH

dronnpl

Év elejétől egyértelmű szabályrendszer határozza meg a drónok reptetésének feltételeit. A több szinten elkülönülő jogosultság nem csak gépeiket reptetők, hanem a hatóságok számára is feladatot rótt – aki pedig már szórja a bírságokat.

Míg számos drónpilóta felkészült a közelgő jogszabályokra, a hatóságok hosszú hónapokig tehetetlenek voltak a szabálysértések ügyében. Némi áttörést az év második fele hozhat, hogy néhány kivételes esetben pontosnak is mondható útmutatót kaptak az ellenőrzés elvégzéséhez – derült ki a lapunknak elküldött belső dokumentumból.

A szabálysértések legtöbbször hozzá nem értés miatt történnek: sokan külföldi tesztek alapján szereznek jogosultságot, így a hazai szabályzásról fogalmuk sincs, vagy közösségi oldalak csoportjaiban jutnak leggyakrabban téves információhoz.

A rendszer nem is egyszerű: lakott területen kívül is számos helyen van speciális térség – légtér -, ráadásul nem mindegy, milyen célból emelkedik magasba a repülő szerkezet. A néha tucatnyi engedély sorában a biztosítások különböző fajtái mellett hatósági jóváhagyások, engedélyek, felmérések is kellenek, melyet néha több repülésirányító központ időszakos és alkalmi engedélyével kell kiegészíteni. Ezek összessége sokba kerül, és csak rövid ideig érvényes.

 

A büntetés legfeljebb egy akkumulátor ára

A jogszabályok jelenlegi alkalmazása mellett szakmai fórumokon is kimondva úgy tűnik, nem kifizetődő jogkövető magatartást tanúsítani: az ellenőrzés nehézségei és az alacsony büntetési gyakorlat miatt leginkább azok járnak jól, akik akár több szabálysértést elkövetve nem is foglalkoztak a jogkövető magatartás mellett komoly anyagi vonzattal járó jogi szabályozással.

A pilóta nélküli légijárművel végzett jogsértő tevékenységet január elsejétől a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény két tényállása szankcionálja.

Ez alapján egyrészt magánlaksértést követ el, aki pilóta nélküli légijármű jogosulatlan használata során más lakásáról, egyéb helyiségéről, vagy ezekhez tartozó bekerített helyről jogosulatlanul hang vagy képfelvételt készít. Ezen bírói hatáskörbe tartozó – csakis magánindítványra induló – elzárással is sújtható szabálysértés elkövetése miatt a rendőrség még nem folytatott előkészítő eljárást – derült ki lapunknak adott válaszukból.

A másik esetben aki lakott terület felett pilóta nélküli légijárművet jogosulatlanul használ a pilóta nélküli légijárművel végzett jogosulatlan tevékenység szabálysértést követ el. A szabálysértés elkövetése miatt kérdésünket taglaló, január 1-től július 20-ig terjedő időszakban 37 személlyel szemben indult szabálysértési eljárás. A szabálysértési ügyek alacsony számában jelentős szerepet játszik, hogy a pilóta nélküli légijármű üzemeltetésére és használatára vonatkozó szabályok megsértése esetén légiközlekedési bírság kiszabásának van helye.

A drónokkal végzett jogosulatlan tevékenység miatt a rendőrség szabálysértési hatóságai országszerte mindössze 13 személyt marasztaltak el, 8 fővel szemben összesen 380.000 forint pénzbírságot szabtak ki, 5 főt pedig figyelmeztetésben részesítettek. Az egy főre jutó pénzbírság átlaga 47.500 forint, a legmagasabb összege 50.000 forint volt. A szabálysértési eljárást 14 esetben megszüntették.

Ilyen szabálysértés miatt jelenleg egyébként 10 eljárás van folyamatban.

 

Bűncselekmény is lehet

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány esetben történt súlyosabb jogsértés a szabálysértéseknél, ám a rendőrség ezzel kapcsolatban már nem feltétlenül illetékes, ráadásul a nyilvánosság elé tárható statisztikájuk a pillanatnyi szépség érdekében nem kicsit torzít.

Mint jelezték, drónnal kapcsolatos lezárt büntetőügyet idén még nem jegyeznek, tavalyról – amikor nem voltak még a mostani szabályok – hármat tartanak számon; ezek közül lopás és zaklatás miatt egyet-egyet felfüggesztettek, magánlaksértés miatt pedig megszüntettek egy eljárást.

Kiemelik, statisztikájukban csak a lezárt ügyek szerepelnek, a folyamatban lévő bűncselekmények statisztikai adatainak kezelése a rendészetért felelős miniszter által vezetett minisztérium, valamint a Legfőbb Ügyészség hatáskörébe tartozik. Megkerestük ezeket is, de mivel ezen a szinten nem az ajándékba kapott drónok, hanem a komoly légtérsértések, veszélyeztetések és balesetek – Mészáros Lőrinc meglesett harckocsijai – lakoznak, oldalunkon közzétett válaszuk a mindennapok büntetőstől rettegő pilótáinak valószínűleg kevésbé lesz érdekes.

 

Csak azt kapják el, akit könnyű

Mint nyilvánvaló, a szabálysértési ügyek feljelentés alapján indultak, ami során egyértelmű az elkövetés ténye: a szabálysértő szinte minden esetben maga posztolta ki valamelyik közösségi oldalra nemhogy a lakott területen való röpködését, hanem néha a fel- és leszállást vagy a drón vezetését is. A hatóságoknak jelenleg nincs olyan eszköz a kezükben, amivel ellenőrizhetik a légiközlekedés ezen formáját.

Ugyan egy-egy gyártó kínálatában van a saját drónjaik irányításának online vagy rádiós rendszeren való felülbírálatához eszköze, ezeket aligha fogják megvásárolni, napi gyakorlatban bevetni. Ahol pedig komoly üzletágra épül a repülés, ott mindig is marad elég kapacitás a GPS-ek és a gyári protokollok kiiktatására.