Megyei értéktárba emelték a Tenkes kapitánya kultuszt


Életmód - 2023. március 2.
szerző: SH

riegl-gabor-ori-laszlo-tenkes-kapitanya-kultusz

Megyei értéké emelték a Tenkes kapitánya kultuszt. A döntéssel a vár és a Vince napi hagyományok után a harmadik siklósi örökség került a megyei elismerések rendszerébe, mely a hungarikumok címe felé vezető út fontos mérföldkövét is jelenti.

A Baranya Vármegyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága döntött arról, hogy a Tenkes kapitánya kultuszt a vármegyei értékek között nevesítik – jelentette be Őri László a Siklósi Híreknek. A megyei közgyűlés elnöke a vár tematikus tárlatán tett látogatása során hozzátette, ennek jelentősége abban áll, hogy a Tenkes kapitánya kultusz Siklós határain messze túlmutat és azon értékek közé tartozik, amely Baranyát is jellemzi.

Érdemes megvizsgálni azt a lehetőséget is, hogy a nemzeti értéktárban nevesítsük, hiszen az elmúlt hatvan év alatt generációk nőttek fel a Siklóson forgatott Tenkes kapitánya sorozat tizenhárom epizódján, így a nemzeti identitásnak is a részét képezi – mutatott rá Őri László. Hozzátette: az alkotás népszerűsége töretlen, reményei szerint nem csak a következő hat évtized során, hanem még tovább ismert lesz nem csak Siklóson, hanem az egész országban.

A sorozat forgatásának hatvanadik évfordulójára számos eseménnyel és gesztussal emlékszik majd Siklós – jelezte Riegl Gábor. Mint kiemelte, a várban nyílt tárlat fejlesztése is a tervek közt szerepel, míg a Tenkes kapitányának történetét egy egészen sajátos feldolgozásban is bemutatják majd, mellyel a fiatalabb korosztályt is megszólítanák.

A város képviselő-testületének döntésére mutatva a polgármester emlékeztetett: Siklóson több utca is viseli és viselni fogja a sorozat szereplőinek nevét, így szeptembertől Szabó Gyula nevét kapja az id. Kréth Imre utca, de van már Zenthe Ferenc terünk, és a zeneszerző, Vujicsics Tihamér nevét is viseli utca.

A Vörös Sára vezette bizottság az elmúlt héten ülésezett, mely során egyhangú döntés született az idén forgatásának hatvanadik évfordulóját ünneplő Tenkes kapitánya televíziósorozat köré épülő kultusz elismeréséről – részletezte Mojzes Tamás alpolgármester a döntést, aki az értéktár bizottság tagjaként tett javaslatot a kultusz felvételére. Kiemelte: továbbra is várják a javaslatokat, hogy mely helyi értéket találják a lakosok méltónak az értéktárba való felvételre.