Tüdő szűrővizsgálata


Életmód - 2023. november 21.
szerző: EFI

orvos-beteg

A férfiak leggyakoribb daganatos megbetegedése Magyarországon a tüdőrák. Nőknél is emelkedést mutat az előfordulása, második helyen állva 2003 óta megelőzi az emlőrák okozta halálozást.

A tüdőrák megelőzésének legfontosabb és szinte kizárólagos módja a dohányzás megszüntetése. A tüdőrák szűrésének célja, hogy a rák korai felismerését követően műtéttel még meg lehessen gyógyítani a betegséget. Ha a daganat teljes mértékben eltávolítható, az a legtöbb esetben lehetővé teszi a páciens tünetmentes felépülését. A korai felismerésre jelenleg egyértelműen az alacsony dózisú, többszeletes CT-vizsgálat a legalkalmasabb, amely különösen a rendszeresen dohányzók számára javasolt. Ez a ma már gyorsan és könnyen elérhető módszer, valamennyi diagnosztikai központban rendelkezésre áll.

A tüdőrák minél korábbi stádiumban történő felismerésére kétféle módszert alkalmaznak általánosan. Az egyik a tüdőszűrő-állomásokon elérhető hagyományos röntgen vizsgálat, a másik pedig a CT-vizsgálat. A pozitron emissziós tomográfia (PET) szintén alkalmas a tüdőrák felismerésére, de ezt szűrésre nem, inkább csak a betegség pontosabb diagnosztizálására és a kezelés utáni ellenőrző vizsgálatok során alkalmazzák. Hazánkban jelenleg a mellkasröntgen évenkénti elvégzését javasolják a negyven év felettieknek és azoknak, akik rendszeresen dohányoznak. A tüdőrák egyértelmű diagnózisát sem röntgennel, sem pedig CT-vel nem lehet felállítani; ehhez minden esetben szövettani mintavételre van szükség.

A szűrővizsgálat elvégzése a területileg illetékes tüdőszűrő állomás szakorvosi szolgálat feladata. Tüdőszűrésre röntgen- vagy CT vizsgálat alkalmas. Mindkét képalkotó eljárás teljesen fájdalommentes és nem igényel semmilyen előkészületet a résztvevőtől. A röntgenfelvételeken a mellkas csontjai és a szöveti állomány válik láthatóvá, a felvételen könnyen észrevehető az esetleges térfoglaló folyamat vagy egyéb elváltozás. A röntgenvizsgálat előnye a gyorsaság. Nem igényel beavatkozást, és minimális sugárterhelés mellett megállapítható a kóros folyamat jelenléte. Hátránya, hogy nem ad pontos diagnózist, a kisebb elváltozások felderítésére nem alkalmas. Amennyiben kisebb eltérések diagnosztizálására van szükség, akkor CT-vizsgálat szükséges. Ez magasabb sugárterheléssel jár a beteg számára, továbbá több időt és előkészületet igényel. A vizsgálat a radiológia osztály CT vizsgálójában zajlik, melynek során egy natív (kontrasztanyag nélküli) felvétel sorozatot készül a páciensről háton fekve. Maga a vizsgálat 20-30 percnél több időt nem vesz igénybe. Amennyiben körülírt eltérést lát a radiológus kontrasztanyag adására lehet szükség, ehhez szükséges a páciens vesefunkciós eredménye, ennek hiányában, a kiegészítő vizsgálatot más időpontban kell elvégezni.

 Országos Tüdőrákszűrő Program

Magyarországon jelenleg elérhető a HUNCHEST2 elnevezésű speciális tüdőszűrő program is, amely keretében alacsony dózisú CT-vizsgálattal szűrik az 50 évesnél idősebb férfiakat és nőket, akik megfelelnek az alábbi feltételeknek:

  • nincs ismert daganatos betegségük
  • jelenleg dohányoznak
  • a dohányzásról 15 éven belül szoktak le, és életük során 25 évig átlagosan napi 1 doboz cigarettát elszívtak.

A HUNCHEST2 szűrőprogramban való részvétel ingyenes.

Ha Ön 50 évesnél idősebb erős dohányos, vagy 50 évesnél idősebb dohányos rokona van, ajánlott a kellemetlenséget nem okozó, káros következményekkel nem járó, néhány perces vizsgálaton való részvétel. A vizsgálatra az Országos Onkológiai Intézetben (www.onkol.hu) telefonon foglalható időpont.

Siklósi Kórház Egészségfejlesztési Iroda