Új koraszülött mentőautó áll szolgálatba a régióban


Baranya - 2022. november 30.
szerző: SH/PTE

koraszulottmentobent

Közel 44 millió forint értékű új koraszülött mentőautót vásárolt a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány, amely a Dél-dunántúli régióban, tehát Baranya, Somogy és Tolna megyékben végzi a koraszülöttmentést 24 órás folyamatos ügyeletben.

A korábbi mentőautó már több mint negyedmillió kilométert tett meg az elmúlt évek mentései során, így eljött az ideje a tartalékba vonultatásának. A régióban éves szinten mintegy 700 koraszülött és újszülött mentését végzi az alapítvány.

Boncz Imre az új mentőautó szerdai bemutatóján elmondta: a 24 órás, non-stop ügyeletben orvos, ápoló, mentőgépkocsi-vezető, valamint koraszülött-mentőautó áll folyamatos készenlétben a PTE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján kialakított állomáson. Az említett szakemberek rendkívül fontos és hasznos munkát végeznek, hiszen az újszülöttek életének megmentésénél talán nincs fontosabb és szebb munka az egészségügyben – hangsúlyozta a PTE Klinikai Központ stratégiai elnökhelyettese.

koraszulott-mento-szem

A koraszülöttmentés központja egy speciális, újszülött mentőinkubátorral, újszülött lélegeztetőgéppel felszerelt jármű, mellyel az újszülöttek szállítását végzik a szakemberek. A szállítás közben ellátandó problémák miatt a mentőautóban az újszülött intenzív osztály számos feladatát is gyakran el kell végezni az újszülöttek életben tartásához, állapotuk stabilizálásához, emiatt szükséges a neonatológiai gyakorlattal rendelkező szakorvos és ápoló, valamint a speciális felszerelés.

Masszi György, a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette: a korábban használt mentőautónkkal már több mint 250 ezer kilométert tettünk meg, gyakran kék lámpával villogó, szirénázó, erőltetett mentőautó menetben. Az eszközök és a berendezések is elhasználódtak a mentett és szállított évi 700 újszülött ellátása során. A Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány támogatásának, valamint az adó 1 százalékok, illetve más egyéni és társalapítvány felajánlásoknak köszönhetően össze tudtuk gyűjteni a szükséges 43,7 millió forintot az új mentőautó megvásárlásához. Az új jármű a napokban megkapta a megfelelő minősítéseket, engedélyeket, így a mai naptól felváltja a régi mentőautónkat, amely mostantól a szükséges tartalék szerepét tudja majd betölteni – tájékoztatott Masszi György.