Új lehetőségekkel bővül az iskolások Határtalanul! programja


Itthon - 2023. május 11.
szerző: SH

iskola-szekek-padok

Új elemekkel bővül a Határtalanul! program, mostantól nem magyarlakta területeket is meglátogathatnak kirándulásaik során a diákok.

A napokban jelentek meg a tanulmányi kirándulási program legújabb felhívásai, amelyek célja, hogy a gyerekek fizikailag megismerjék a határon túli magyar világot, magyar közösségekkel találkozzanak, s ezáltal barátságok, iskolai testvérkapcsolatok jöhessenek létre.

A kormány azért indította el a teljes egészében támogatott atártalanul! programot, mert azt szeretné elérni, hogy egyetlen magyar gyermek se hagyja el úgy az oktatási rendszert, hogy iskolai keretek között nem járt legalább egy határon túli területen.

Az idei pályázatoktól kezdve a kirándulások keretében a csoportok ellátogathatnak egy-egy napra olyan városokba is, amelyek nem magyarlakta területek, de vannak jelentős magyar emlékeik. Ilyen célállomás lehet például Fiume vagy Belgrád. A választható programelemek közé bekerült továbbá a helyi termelők meglátogatása és a termelői üzembejárás is, mely során a gyerekek a helyi gazdáktól vásárolhatnak, helyi termékeket kóstolhatnak, így a tanulmányi kirándulások egyúttal a helyi vállalkozásokat is segítik.

Most azok a csoportok tudnak pályázni, ahol a diákok jövőre lesznek hetedikesek, a megvalósítási időszak 2023. szeptember 1-jétől 2024. augusztus 31-ig tart.