2021. május 12. szerda

Újabb 11 egyetem kerül alapítványi fenntartásba


Gazdaság - 2021. április 28.
szerző: SH

diplomasapkat

Megszavazta az országgyűlés, hogy augusztustól újabb magyar egyetemek kerüljenek alapítványi fenntartásba. Az egyetemek gazdálkodása többé nem közpénzből történik, így annak átláthatóságát sem kell biztosítani. Az alapítványok vezetését örökös megbízott tagok végzik.

A korábban 31 állami egyetemből hat maradt állami fenntartásba. A változtatásra a kormány szerint azért van szükség, mert a modell hatékonyabb és így több pénzt kaphatnak az intézmények. Az ellenzék szerint ez azonban nem a felsőoktatásról szól, hanem a kuratóriumi tagok révén egy esetleges kormányváltás után is biztosítja a befolyás gyakorlását.

A most átsorolt intézmények közé tartozik a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem. Az egri Eszterházy Károly Egyetem az Egri Főegyházmegyéhez kerül, valamint létrehoznak egy új iskolát is, a leginkább szőlészettel és borászattal foglalkozó Tokaj-Hegyalja Egyetemet.