Újabb hitelmoratóriumról döntött a kormány


Gazdaság - 2022. augusztus 1.
szerző: SH

aszaly-buza-szaraz

A kormány hitelmoratóriumot rendel el az aszály miatt bajba került gazdák számára. A fizetési halasztás 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire vonatkozik.

A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel. Ezen felül a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak. További segítséget jelenthet, hogy a termelők a rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és azokat a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

Felgyorsítják a biztosítóknál az aszálykárok felmérését és a megítélt összegek kifizetését is, a biztosítóknak a kár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítanuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

Július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után a kukoricaállomány jelentős része megsemmisült az Alföldön és Közép-Magyarországon, az agrártárca szerint most a Dunántúl termését fenyegeti a szárazság.