USA csökkentené a magyarországi orosz és kínai befolyást


Nagyvilág - 2018. augusztus 16.
szerző: SH

trumpfalon

Az Egyesült Államok sokkal többet kínál Magyarországnak, mint amennyit Oroszország és Kína letett az asztalra, de az a kérdés, hogy Orbán Viktor milyen döntést fog hozni – írja a Bloomberg.

Az amerikai külügyminiszter szerint Amerika a katonai kapcsolatok erősítése mellett az alternatív energiaforrás biztosításával – elsősorban LNG szállításával – is segítene Magyarországnak, hogy csökkenjen az orosz befolyás (Magyarország 12,5 milliárd euróból kívánja orosz technológiával bővíteni a paksi atomerőművet, illetve 750 milliárd forintos orosz-kínai hitelből renovál Kínának kereskedelmi vasútvonalat Szerbia felé).

David Cornstein szerint az Egyesült Államok számára az a legfontosabb, hogy erősítse Magyarország elkötelezettségét a NATO irányába, és ellenálljon az orosz és a kínai befolyással szemben. Úgy látja, Trump egyességet akar kötni Orbánnal, a kérdés csak az, hogy a magyar miniszterelnök mit reagál a közeledésre.

Cornstein leszögezte azonban azt is: Magyarország megpróbálta megakadályozni Ukrajna tárgyalásait a NATO-val, és az Egyesült Államok keményen dolgozik annak érdekében, hogy megvédje mindettől a nyugatot.