Vádat emeltek a pécsi covidos beteget meggyilkoló ápolóval szemben


Baranya - 2023. június 20.
szerző: SH

bilincs-fecskendo

A Baranya Vármegyei Főügyészség minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat egy pécsi ápoló ellen, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy covid betegbe.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán, ahol 2022. december közepén ügyeleti szolgálatot látott el egy ügyeletes orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában.

A klinika covid részlegén feküdt a 82 éves magatehetetlen beteg, akinek az aznapi laboreredményei alapján káliumhiánya volt, ezért az orvos kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővér feladataként.

A nővér a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a covid osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez. Időközben a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a sértett infúziójának az állapotát, hogy annak lefolyása hogyan halad.

A vádlott szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát.

A vádlott ezt követően kihasználva azt, hogy a tevékenységét senki nem ellenőrzi, magához vette a műszakvezető nővér által előkészített fecskendőket, majd a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett kanüljén keresztül közvetlenül az érpályába fecskendezte a káliumot.

Miután a műszakvezető nővér visszatért a vizitből, észlelte a kikészített fecskendők hiányát, majd a sértett szóbájába lépve tetten érte az azt épp beadó vádlottat.

A sértett néhány perccel később heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt elhunyt.

Az elkövető cselekménye a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 10-től 20 évig terjed, vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is lehet – szögezte le a főügyészség.