Vádat emeltek Siklóson egy 81 éves embercsempész ellen – így zajlik a csempészet


Régió - 2023. március 30.
szerző: SH

dollarbilincs

A Siklósi Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy francia állampolgár ellen, aki Magyarországról Nyugat-Európába akart migránsokat csempészni.

A vádirat szerint a 81 éves laoszi születésű francia 2022 szeptemberében megállapodott valakivel abban, hogy a magyar államhatár déli szakaszát átlépő migránsokat fog Nyugat-Európába juttatni. Társát nem árulta el, az ismeretlen maradt.

Ennek érdekében a vádlott egy görög rendszámú autóval 2022 szeptemberében Budapestről az ország déli részébe indult.

Időközben két vietnámi és egy nepáli állampolgár Horvátországba utaztak azért, hogy Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak. Felvették a kapcsolatot egy ázsiai férfival, aki a három személyt gépkocsival Zágrábból a magyar-horvát határ közelébe szállította, ahonnan a három bevándorló a Dráváig gyalogolt, ahonnan egy csónakkal Magyarországra jutottak. Ezt követően a határsértők a korábban kapott térképes útmutatásokat követve egy előre meghatározott helyre mentek, ahol várták az addig ismeretlen francia segédjüket.

A vádlott is a helyszínre ért, ahol a három várakozó migránst felvette, majd útnak indult velük. Nem volt szerencséje, a rendőrök röviddel ezt követően megállították, mely során nem tudott elszámolni a nemzetközi összeállítással.

A siklósi ügyészség leszögezte, hogy a vádlott cselekménye az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének a megállapítására alkalmas.