Varga: több min tíz százalékkal nő az önkormányzatok támogatása jövőre


Gazdaság - 2022. június 29.
szerző: SH

Varga Mihály

Jövőre 95 milliárd forinttal nő az önkormányzatok támogatása – jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésre mutatva azt mondta, jövőre a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz. Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig négyezermilliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni. Kijelentette azt is, hogy a Modern városok program fedezete a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll.

Arról, hogy milyen normatívák mentén kapnak az önkormányzatok több pénzt, és az elszálló rezsiárakat mivel kompenzálnák nem szólt. Az Európában kiemelkedő gazdasági növekedést is említve megjegyezte, arra törekszenek, hogy a háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetéseit.

A pénzügyminiszter szerint a háborús helyzet csillapodása, vagy a szankciós hullám befejezése fogja segíteni, hogy az élelmiszerárak visszatérjenek a normális állapotba. A helyreállítási alapról azt mondta, értelemzésük szerint a tárgyalás utolsó fázisában vannak, lezárásközeli helyzetet érzékel. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország nem kerül abba a helyzetbe, hogy egyedüli uniós országként nem kapja meg a neki jogosan járó, pandémia miatt elindított támogatásokat.