Városi kitüntetések – a siklósi mentőállomás munkáját ismerték el


Életmód - 2022. április 6.
szerző: SH

A díjat Biró Zsolt, a mentőállomás vezetője vette át.
A díjat Biró Zsolt, a mentőállomás vezetője vette át.

A vár lovagtermében tartott ünnepség alkalmával kiosztották a városi kitüntetéseket. Siklós Város Képviselő-testülete a helyi mentőállomás tevékenységét Dr. Kregczy Ottó Közegészségügyi Díjjal ismerte el.

A Siklósi mentőállomás Baranya megyében másodikként, 1927. május 29-én nyílt meg, ez idő alatt jelentős fejlődésen esett át.

Napjainkra három mentőegységgel látja el feladatát, melyek közül kettő a nap 24 órájában működik. Egyikük a legmodernebb felszereléssel bíró esetkocsi, amely a legsúlyosabb betegségek helyszíni ellátására is alkalmas. Az elmúlt évben közel 4200 alkalommal vonultak ki, több mint 26 ezer kilométert tettek meg. Nemcsak a gépjármű-parkja, hanem az épület és a környezete is folyamatosan szépült pályázati, önkormányzati források segítségével, és nem utolsó sorban a dolgozók áldozatos munkája révén is.

A mentőállomás 28 főt számláló kollektívája a pandémia idején mutatta meg igazán azt, hogy mennyire jó bajtársi közösséget alkotnak. A megnövekedett esetszámot, a fokozott terhelést kiválóan viselték, ezzel is odaadóan szolgálták a térség lakosságát. A Covid-járvány során többletfeladatként vállalták Siklóson statikus mintavételi pont üzemeltetésével, mobil mintavételek végzésével a város és környékének szűrését. Nemcsak a kistérség, hanem az egész megye, sőt szükség esetén Budapest jelentősen megemelkedett feladatszámának ellátásában is jelentős szerepet vállaltak.

Felkészültségüket szívesen kamatoztatják újraélesztés és elsősegélynyújtás oktatások, mentési bemutatók megtartásával is. A mentőállomás mentőtisztjei, mentőtechnikusai, mentőápolói és mentőgépkocsi-vezetői a betegellátás magas színvonalának alappillérei, munkájukat egyben a hivatásuknak is tekintik.