Vihar, balesetek és tüzek is adott munkát hétvégén a katasztrófavédelemnek


Baranya - 2022. augusztus 1.
szerző: SH/OKF

tuzoltoautoteteje

Hétvégén összesen tizenkilenc riasztást kaptak a Baranya megyei tűzoltók, akik négy tűzesetet számoltak fel, tizenkét műszaki mentést hajtottak végre, míg három jelzés tévesnek minősült.

A hétvégén a tűzesetek kapcsán elsősorban a szigetvári tűzoltóknak akadt dolguk, ugyanis nekik valamennyi tűzesethez vonulniuk kellett. Magyarlukafa településen száraz fű, gaz égett, amit az egység a tüzet egy sugárral és kéziszerszámokkal eloltott. Két nappal később, vasárnap már Szentlászlóra riasztották őket, ahol külterületen, két hektáron száraz fű, gaz, akácos alja, valamint nem művelt szőlőterület égett és a tűz a présházakat is veszélyeztette. Az egység itt kéziszerszámokkal és három gyorsbeavatkozó sugárral fékezte meg a lángokat. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Pénteken délután Görcsönyben két személygépkocsi ütközött össze és akadályt képezett. A pécsi egység a gépkocsikat az útról félre tolta, az útpályát megtisztította. Nem sokkal később Pécsen, a Pellérdi úton két személygépkocsi ütközött össze. A járművekben összesen hárman utaztak, sérülést nem szenvedtek. Az egység tűzoltó készülék fedezete mellett a járműveket áramtalanította,

Szombaton délelőtt az M60 autópálya megyei szakaszán személyautó a szalagkorlátnak csapódott, a bal első futóműve kiszakadt az ütközés következtében. Az eset során személyi sérülés nem történt. Az egység áramtalanította a gépjárművet. Somogyapáti és Somogyviszló között egy személygépjármű megcsúszott az úton, majd fának csapódott és ezt követően az úttesten keresztbe fordulva állt meg. Az egység kiérkezése előtt az autóban utazó 2 fő kiszállt a járműből, őket a mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és kórházba szállították. A járművet az egység átvizsgálta és áramtalanította.

Szombaton, Szigetváron, az Almás utcában egy személygépkocsi motorteréből dőlt ki a füst, a motortérben néhány tenyérnyi felületen megolvadt a műanyag. A tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt és áramtalanították a járművet. Az eset során másban kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Vasárnap Sellyén, a Malom utcában családi házzal egybeépített melléképület utolsó tároló helyiségében, melyben tűzifát és egy kapálógépet tároltak. A sellyei és szigetvári egységek kiérkezésekor a tároló már teljes terjedelmében égett. A tűzoltók a tüzet egy sugárral eloltották, a palafedésű tetőszerkezetet elbontották, az épületeket hőkamerával átvizsgálták. A tűzben a tetőgerendák elégtek, azonban a lángok nem terjedtek át a többi melléképületre. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Vasárnap délután Kétújfalu és Szörény között egy személyautó árokba borult. A járműben két fő utazott, az egyikük a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt, a másik azonban a jármű helyzete miatt nem tudta az autót elhagyni. A szigetvári hivatásos tűzoltók egy egységgel vonultak a helyszínre. A gépjárműben ragadt sérültet a csomagtér felől megközelítve, az ülések eldöntésével mentetté ki a tűzoltók. A mentőszolgálat munkatársai a sérültet megvizsgálták, majd kórházba szállították. Az egység a járművet áramtalanította, a mentés ideje alatt dugólétrával megtámasztotta, a helyszínt pedig gyorssugárral biztosította. A mentés ideje alatt a teljes útzár volt érvényben, a rendőrség irányította a forgalmat.

A viharos szélben kidőlt fák is adtak munkát a láncfűrészeknek: Drávafok mellett egy 8 méter magas kőrisfa az úttest fölé dőlt veszélyeztetve a járműforgalmat, Pécsett, a Bittner Alajos utcában egy húsz méter magas hársfa kettéhasadt, a Hársfa utcában ki is dőlt, leszakította a közterület világítás vezetékét, míg Vokányban pedig az úttestre dőlve a közúti forgalmaz akadályozta. A tűzoltó egységek valamennyi helyszínen motoros láncfűrésszel, valamint kézi erővel avatkoztak be és szüntették meg a veszélyeztető körülményeket. Az esetek során személyi sérülés nem történt.