Zsigmond és Garai másával nyílt a negyedik, megújított terem


Életmód - 2017. február 26.
szerző: SH

var-4-kiallitas-foto-kacsur-tamas

Megújult a vár fegyvertörténeti kiállításának első terme is. A történelmi falak között immáron négy részben, kronológiai sorrendben ismerhetjük meg a 14. század végétől egészen a 18. század elejéig az adott kor eseményeit, ruházatát, páncélzatát.

A héten tartott megnyitón a másfél éve kezdődött kivitelezések kapcsán Kreiter-Moder Brigitta felidézte: először a harmadik terem újult meg, melyet 2015 végén adtak át és az azt követő tárlatokhoz hasonlóan saját szellemi és anyagi tőke felhasználásával büszkélkedhetnek.

Szabó Gergő a megnyitón ismertette, a most átadott terem Luxemburgi Zsigmond időszakához köthető. A történelmünket egészen Mátyás idejéig meghatározó huszita háborúk ostromrészletének ábrázolása mellett a legújabb tárlatban helyet kapott egy mozzanat is, mely Luxemburgi Zsigmondot és Garai Miklóst mutatja be, ahogy 1401-ben aláírják a Siklósi Ligát.

A paktum értelmében Zsigmondot visszahelyezik a trónra, ám hiába ígért cserébe mindenkinek mindent; később csak a hozzá közelállókat jutalmazta.

 

var-kiall-megnyito-kt-7800

var-4-kiallitasn-foto-kacsur-tamas