2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Átadták a Siklósi Gyémánt Díjat


Életmód - 2018. december 20.
szerző: SH

flachrichard

Siklós Város Képviselő-testületének döntése értelmében Flach Richárd vehette át idén a Siklósi Gyémánt Díjat. A város kitüntetését a csütörtök délutáni ünnepélyes gálán adták át.

Flach Richárd végzős pszichológus hallgató a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Klinikai és Egészségpszichológiai szakirányán. 2013-ban érettségizett a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában, ahol eredményes tanulmányait dr. Marosy Cézár Díjjal jutalmazták. A Pszichológia Intézetében – mint demonstrátor tevékenykedett a tanszéken – elhivatott, fiatal kutatóként művelte a pszichológia tudományát, egy olyan kiemelten fontos területen, mint a fiatalkori öngyilkosság és önsértő magatartásformák. Jelenleg Kárpáti Tamás klinikai szakpszichológussal, a Pécsi Mentalizációs Munkacsoport vezetőjével dolgozik együtt egy közös projekten, ami egy speciális pszichoterápiás eljárás hatásosságát hivatott vizsgálni. Személyes tutoráció keretében dr. Nagy László klinikai szakpszichológus vezetésével két alkalommal nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját, valamint három alkalommal a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, 2018-től pedig a PTE megválasztott tehetségkövete. Sikeres TDK pályamunkák, több hazai és külföldi előadás, publikációk és tudománynépszerűsítő vállalkozások, valamint egy Helsinkiben töltött Erasmus félév áll rendelkezésre erőforrásként belső motivációi mellett.

A szakma tisztelete és szeretete mellett a társadalmi felelősségvállalás számára megkerülhetetlenül fontos terület: Prof. Dr. Fekete Sándor támogatásával két alkalommal végezett önkéntes segítői szolgálatot a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikáján, valamint egy anonim ifjúsági lelki elsősegély szolgálatban. Szakkollégistaként 2016 óta tevékenykedik a PTE BTK Kerényi Károly Szakkollégiumában, 2018-tól pedig az országos Szakkollégiumi Mozgalomban is lehetősége nyílt vezetői tisztséget betölteni. A tudomány művelése mellett a hangszeres zene okoz igazi felüdülést számára. Tenorkürtösként játszott a Juhász Tibor karnagy által vezetett Siklósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekarban. 2018 óta a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar mélyrézfúvós szólamának technikai szólamvezetője.

Tudományos munkái eredményei és közéleti tevékenysége kapcsán említésre méltó kutatási területén az önsértés és a személyiség fejlődésének sajátosságai, a különböző pszichopatológiákkal való együttjárása, valamint a segítségnyújtás lehetőségei, a kopásos ízületi kórképek narratív- és egészségpszichológiai vizsgálata.

Elismerést érdemel egyéb tisztségek mellett; demonstrátor a Pszichológia Intézet Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszéken, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika, önkéntes segítői tevékenység, Fenntartható Ormánság Nonprofit Kft. önkéntes, fordító, mentor tevékenység, mint közéleti szerepvállalás.

A díjat Balázs Csaba alpolgármestertől és dr. Héger Zsolt jegyzőtől vehette át.

A Siklósi Gyémánt díj egy olyan elismerés, mely képes megerősíteni a kapcsolatot az adományozó közösség – a siklósiak – és az adományozott között azzal, hogy értékes és hasznos tagjának fogadja el – fogalmazott Flach Richárd a díj átvételekor mondott köszönetnyilvánítások mellett, hozzátéve: a díj arra kötelezi, hogy tovább folytassa útját a Siklósról hozott lendülettel.