1939. május 28, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Balesetmegelőzés: a vakáció alatt különösen fontos a gyermekek felkészítése


2017. július 7.
szerző: SH

siklosRK

Tikkasztó nyári nap, a hőségben lankadt figyelem és a közlekedési szabályok felületes ismerete – ezek vezetnek legtöbbször a kialakult balesetekhez. A vakáció alatt a szülők, gyerekek és a közlekedésben résztvevők felelőssége egyaránt nagy, melyről sok esetben a legtöbben hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

A nyári időszakban az autósoknak fel kell készülniük, hogy nemcsak az iskolai becsengetés előtt és kicsengetés után találkozhatnak az úttesten áthaladó gyermekekkel, kerékpározókkal, hanem napközben is gyakrabban sétálnak, bicikliznek a szünidejüket töltő diákok – mondta Börcsök Jenő rendőr alezredes. Ebben az időszakban a hőségnek köszönhetően tompábbak az autósok és a gyerekek is, akik az iskolai kötelezettségtől mentesen, önfeledtebben közlekednek. Ez a kettősség az, ami miatt jobban kell figyelni napközben is a gyerekekre – figyelmeztet a Siklósi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

 

Beszélgetni kell róla

Mindenképpen el kell mondani a gyerekeknek, hogy ebben az időben gyakrabban fogyasszanak vizet, pótolják a folyadékot. Fontos, hogy időnként a kinti játékot is szakítsák meg egy kis hűsöléssel – emlékeztet az alezredes, hozzátéve: a szökőkút vize nem alkalmas arra, hogy lehűtsük magunkat, sőt kifejezetten tiltva van. Fürödni csak a kijelölt szabadvizeken lehet vagy a strandon, ezek szabályaira – például arra, hogy miért nem szabad felhevült testtel vízbe ugrani – feltétlenül hívjuk fel a gyerekek figyelmét.

A kerékpározót és sétáló gyerekeket mindenképpen tájékoztassuk arról, hogy a KRESZ szabályai szerint közlekedjenek. Már-már elcsépeltnek tűnik, de fontos, hogy csak a kijelölt gyalogátkelőhelyen haladjanak át az úttesten, és a rájuk vonatkozó közlekedési szabályok szerint közlekedjenek.

 

A kerékpáros csak tolhatja

A közlekedés szabályait mindenkinek be kell tartania. A kijelölt gyalogátkelőhelynél az autósnak, ha lehetősége van és biztonságosan meg tud állni, akkor elsőbbséget kell adnia a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak. A kerékpárosnak szintén meg kell állnia az úttesten való átkeléskor, és kerékpárját tolva csak akkor indulhat el, ha az autó vezetője megadta számára az elsőbbséget – mutatott rá Börcsök Jenő a kijelölt gyalogátkelőhelyek történt kerékpáros balesetek legfőbb, sajnos nagyon is gyakori okára.

 

Az iskolákba is járnak

A tanév során több iskolába eljutottak kollégáim és felhívták a figyelmet a közlekedési szabályokra. Azokban az intézményekben ahova hívtak bennünket, ismertettük a közlekedés lehetséges veszélyforrásait. Az osztályvezető arra is rámutatott, hogy sikeres az iskolarendőrök munkája, és a figyelemfelhívó DADA (Dohányzás – Alkohol – Drog – AIDS) program is jól szerepelt az idei tanévben.

Ezen túl a Siklósi Rendőrkapitányság valamennyi rendezvényre szóló meghívásnak igyekszik eleget tenni, és a résztvevők számára a megfelelő felvilágosítást megadni egyebek mellett a közlekedés szabályairól is.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.