2020. október 29, csütörtök

Elhunyt dr. Máté János, korábbi polgármester, Siklós díszpolgára


Életmód - 2020. szeptember 28.
szerző: SH

gyertya-bn

Tragikus hirtelenséggel 67 évesen elhunyt dr. Máté János Siklós volt polgármestere, a város díszpolgára.

Máté János 1953-ban született munkásemberek gyermekeként. Iskoláit Pécsen végezte, 1977-ben a Pécsi Tudományegyetem Jogi Karán szerzett diplomát. Siklósi és beremendi közigazgatásban töltött évei után 1991-ben megválasztották Siklós város polgármesterének, ahol 11 éven keresztül dolgozott a város fejlődéséért, önzetlenül, mindig a lakosság érdekeit szem előtt tartva.

Munkájával jelentősen hozzájárult az infrastruktúra fejlesztéseihez és Siklós kistérségi központi szerepének megtartásához. Polgármestersége alatt készült el az északi elkerülő út, kiépült a város gázközmű-hálózata, az önkormányzat megszerezte a vár vagyonkezelési jogát, az akkori nehézségek mellett működött a kórház, sor került az egészségügyi alapellátást szolgáló ingatlanok felújítására.

Alapító tagja, majd elnöke volt a Villány-Siklós Borút Egyesületnek, amely összefogta és közös gondolkodásra sarkallta Siklós és térségének borászait. Tagja volt a Települési Önkormányzati Országos Szövetségnek, a Baranya Megyei Területfejlesztési Tanácsnak. Hosszú éveken keresztül a kistérség önkormányzati társulásának elnöke volt.

Van egy álmom egy tiszta, rendezett és szép kisvárosról, ahol az emberek békében, nyugodtan és megelégedetten élnek, ahol a gazdaság virágzik, magas színvonalú az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a sport és még sok minden más. Ilyen városban jó polgárnak lenni – mondta 1991-es polgármesteri eskütétele alkalmával.

A város szolgálatában szerzett érdemeiért 2007-ben díszpolgári címben részesül.