2148. május 22, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Képíró Bálint az idei gyémánt díjas


Életmód - 2015. december 22.
szerző: SH

kepirokezfogas

Harmadik alkalommal adták át a város elismerését, a Siklósi Gyémánt díjat. A képviselő-testület a beérkezett javaslatok alapján Képíró Bálintot tüntette ki. Mint Balázs Csaba alpolgármester a kedd esti átadó gálán mondta, Bálint már az elmúlt évben is kitűnt érdemeivel a testület előtt.

Képíró Bálint 2003-ban a Siklósi Zeneiskolában kezdett kürtön tanulni. 2005-ben történt első (ezüst) minősítésétől kezdve folyamatosan kimagasló eredményeket ért el, 2007-ben a IX. Országos Zeneiskolai Kürtverseny pécsi válogatóján már nívódíjjal jutalmazta a zsűri. Hetedik osztályos volt, amikor a Baranya Megyei Közgyűlés Pro Talento díjat adományozott részére.

A Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában öt évet töltött, de párhuzamosan hűséges maradt a Juhász Tibor karmester által vezetett Siklósi Ifjúsági Fúvószenekar kürtszólamához is.

2012-ben az Országos Szakközépiskolai Kürtverseny III. korcsoportjában ismét első helyezést ért el.  Ezután indult el nemzetközi megmérettetéseken is. Jelenleg a budapesti Zeneakadémia 2. éves  hallgatója, ahová maximális pontszámmal vették fel.

Az utóbbi 3 évben is büszkélkedhet egyéni eredménnyel. A XI. Országos Szakközépiskolai Kürtverseny III. korcsoportjában első díjat szerzett, a Debreceni Egyetem Művészeti Karán 2013. 03. 24.-26. között nemzetközi Rézfúvós Versenyen – középiskolásként – ért el második helyezést.

Idén Csehországban megrendezett rangos, brnoi Nemzetközi Rézfúvós Versenyen a kürt kategóriában az első díjat hozta el. Szintén idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett Nemzet Fiatal Tehetségeiért elnevezésű ösztöndíjat nyert.

Bálint munkáját nemcsak egyéni, de a különböző formációjú együttesekben (kamara, illetve nagyzenekar) nyújtott munkája is jellemzi, a Siklósi Fúvószenekari tagsága mellett – több neves zenekarral játszott, mint Németországban a Pécsi Vonósokkal, de koncertezett a Pannon Filharmonikusokkal is. Bekerült a Zeneakadémia zenekarába is, 2015 nyarán pedig a világhírű Ránki Dezső zongoramuvészt kísérő zenekarban játszott.

Zenekarban elért legkiemelkedőbb versenyeredményei is hosszú listát ölelnek fel.

A képre kattintva galéria nyílik!