2020. július 9, csütörtök

Megerősítették: felfüggesztett és vagyonelkobzás jár Alsószentmárton polgármesterének


Baranya - 2020. január 30.
szerző: SH

birosag

A Pécsi Törvényszék, mint másodfokú bíróság helybenhagyta a Siklósi Járásbíróság június 4-én kihirdetett ítéletét, melyben Alsószentmárton polgármesterét egy év felfüggesztett szabadságvesztésre és vagyonelkobzásra ítélte.

A Siklósi Járásbíróság 2019. június 4-én kihirdetett ítéletével Budai Lászlót, mint elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, P. László másodrendű vádlottat hűtlen kezelés bűntettében mondta ki bűnösnek és ezért az elsőrendű vádlottat 8 hónap börtönre, a másodrendű vádlottat 200.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlott szabadságvesztés büntetésének végrehajtását egy évre felfüggesztette, továbbá az elsőrendű és másodrendű vádlottakkal szemben fejenként 1.247.763 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a polgármestert 2014. október 12-én választották meg Alsószentmárton első emberévé, míg a másodrendű vádlottat alpolgármesterré. Megválasztása után a polgármester úgy határozott, hogy az önkormányzati épületek takarításával a feleségét bízza meg. Az elsőrendű vádlott utasítására a másodrendű vádlott kötött megbízási szerződést a polgármester feleségével az önkormányzat épületének takarítására, aki a takarítást napi két munkaórában végezte el, ennek ellenére teljes munkaidős fizetést, nettó 130.000 forintot kapott. 2014-2016 között az önkormányzat, a megbízási szerződések alapján 2.495.526 forintot fizetett ki az elsőrendű vádlott feleségének, mely a jelzett időszak alatt, havonta 116.071 forinttal haladta meg a munkáért járó indokolt havi összeget.

Az ügyről a bíróság döntése után itt írtunk részletesebben.