2020. november 23, hétfő

Otthonfelújítási programot hirdet a kormány, viszik a költségek felét


Gazdaság - 2020. november 2.
szerző: SH

hazepitesterv

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január elsejétől. A legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig.

A felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével.

Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét – legfeljebb hárommillió forintot – az állam visszautalja neki. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család.

Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

Nemrég azt jelentették be, hogy az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik 2021-től. Azok a családosok pedig, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát is új otthonuk vásárlásakor.

Január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a korábban csak lakásbővítési céllal kapott családi otthonteremtési támogatás akár teljes összege is. Ezzel a többgenerációs otthonok támogatása valósul meg.