A Gazprom leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül


Nagyvilág - 2022. augusztus 31.
szerző: SH/MTI

gazprom-irodahaz

Nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok – közölte a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG.

Közép-európai idő szerint szerdán hajnali egy óra után a szállítás 14.437.484 kilowattóráról 10 ezer kilowattórára, hat óra után pedig nullára csökkent.

Az előzetes tájékoztatás szerint augusztus 31-én közép-európai idő szerint három órától szeptember 3-án moszkvai idő szerint három óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül. A javítási munkálatok befejezése után a gázszivattyúzás a vezetéken keresztül napi 33 millió köbméteres szinten áll helyre.

A Kreml korábban arra utalt, hogy az európai szankciók miatt nem biztos, hogy el tudják végezni a szükséges karbantartási munkálatokat, mely a szállítási kötelezettségeik egyetlen akadálya.

Múlt héten, egyebek között a gázvezeték közelgő leállásának hatására a gáz ára Európában elérte az ezer köbméterenkénti háromezer dollárt.

Az Északi Áramlat egy nagy földgázt szállító vezetékhálózat Balti-tenger alatti része, melyben az oroszországi Viborgtól a németországi Greifswaldig vezet.